La irregularitat de les precipitacions durant l’últim tram de la primavera i els episodis de calamarsa que es puguin produir a partir d’ara preocupen el col·lectiu d’agricultors de tabac del Principat. La pedra que es pot originar després dels forts episodis de calor per la formació de núvols convectius o bé de creació vertical, poden originar precipitacions de forta intensitat les quals podrien malmetre les collites a bona part del país l’estiu. En aquest sentit, des de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), s’espera una «època de sequera complicada en els pròxims mesos».
Seguint la mateixa direcció, els tabaquers asseguren que la manera en què s’estan produint les «escasses» precipitacions no són del tot beneficioses per a les plantes. «No plou bé perquè no és una pluja constant i, moltes vegades, cau tot de cop i es transforma en calamarsa», aleshores la terra «no pot aprofitar tot el que ve d’una tirada, necessita absorbir-la a poc a poc per repartir-la progressivament», van assegurar des de l’APRA. Malgrat les traves mediambientals per a les plantes de tabac, els agricultors creuen que les altes temperatures també poden impulsar el creixement de la collita i del tamany de les fulles, la qual cosa es tradueix en més qualitat i més quantitat.
«Encara és molt d’hora per quantificar les pèrdues del producte pels temporals, perquè els talls no s’han desenvolupat del tot i queden mesos al davant», van indicar des de l’APRA. Així, els colliters resten a l’espera de la imprevisibilitat de la meteorologia estival i, de moment, no s’han registrat casos notables de pèrdues a cap de les plantacions del país, encara que durant la darrera setmana de juny es va registrar una forta pedregada a la zona de Sispony que va ocasionar alguns danys als camps de cultiu. Segons l’APRA, «les afectacions van ser mínimes i no cal destacar grans destrosses a les plantes». De fet, els pagesos ja comencen a utilitzar els sistemes de fons de cobertura a les zones de conreu per protegir el tabac en cas de precipitacions descontrolades.
El problema principal que se’ls presenta al davant als agricultors és la meteorologia en les pròximes dues setmanes, en les quals es preveu que les plantes comencin a florir i les fulles es trobin en un estat molt avançat de creixement. En aquest sentit, si es produeix un episodi de calamarsa o precipitacions excessives «serà nociu per a la producció», però si és aigua «i els agricultors fan el possible per mantenir l’estabilitat dels camps» es produirà un efecte positiu per a la producció. A més a més, les condicions orogràfiques d’Andorra fan que la maduració de les plantes esdevingui més complicada per l’altitud en què es planta.
D’altra banda, segons les enquestes sociològiques del primer semestre d’Andorra Recerca + Innovació (ARI), els consumidors de tabac han disminuït en quatre punts respecte del 2010. Aquesta dada reflecteix una baixada del consum d’aquest producte diàriament a un 27% dels entrevistats, mentre que fa 12 anys, la mostra d’estudi indicava que ho feia un 31%. Es tracta d’un decreixement de l’hàbit que contribueix a la salut pública, això sí, en detriment de les facturacions dels productors de tabac. De totes maneres, les variacions mantenen un ritme similar al llarg del temps, ja que el percentatge de consumidors en l’actualitat presenta una xifra similar als registres del 2007.
De la mateixa manera que la planta del tabac, alguns dels arbres fruiters van veure la seva crescuda accelerada per les altes temperatures registrades durant el mes de juny i el clima càlid general. Tot i això, després de venir d’una aturada general propiciada per la pandèmia del coronavirus, el sector del de l’agricultura enfronta un context econòmic marcat per la pujada dels preus generals i l’IPC, el qual se situa als voltants del 7,3%, amb set dècimes de variació per sobre dels valors del maig. En aquest punt cal remarcar l’encariment dels hidrocarburs i els productes d’alimentació, la qual cosa recaurà directament en el sector agrícola.
Un estiu sec i precipitacions esporàdiques
Les darreres previsions del Servei Meteorològic d’Andorra situen la temporada d’estiu com a «seca i càlida dins dels barems normals de temperatures». Tot i això, l’estació meteorològica de FEDA central ha registrat el mes de juny més càlid des de 1950 amb unes temperatures mitjanes de 20 graus, la qual cosa suposa un increment de 4,2 punts per sobre del valor mitjà del període de referència entre 1981-2010. Cal destacar que al llarg de tot el període, l’estació de FEDA ha reflectit durant totes les jornades valors que se situen per sobre de la mitjana fins al dia 24, en què el mercuri va tornar a marcar temperatures pròpies de l’època de l’any. Seguint la mateixa direcció, l’estació va registrar fins a set dies (no consecutius) amb temperatures superiors a 30 graus. Amb relació a les precipitacions, cal destacar que al llarg del mes passat, les estacions van arribar a uns nivells de pluges de 53 mm, mentre que el juny del 2021 els nivells van triplicar els actuals fins a arribar als 157 mm. En aquest sentit, la previsió, encara que la meteorologia de l’estiu és molt canviant i volàtil, és d’experimentar episodis de precipitacions amb poca continuïtat i concentrats en moments esporàdics.