Search
Close this search box.

La fundació Starlight tornarà al país enguany amb motiu de l’arribada dels Perseids, també conegudes com les llàgrimes de Sant Llorenç, que tindran la seva màxima activitat des d’aquesta nit fins a divendres, tot i que aquestes fugisseres van començar a caure a finals de juliol i encara es podran veure fins a ben bé dues setmanes més. És un fenomen que es repeteix cada any, quan la Terra travessa un núvol de pols estel·lar que fa que el cel s’ompli d’espurnes brillants.

Però, quines indicacions cal seguir per gaudir clarament d’una autèntica pluja d’estels? S’ha de buscar un lloc llunyà de les zones urbanes, ja que la il·luminació artificial i la contaminació són habituals obstacles en la visió del cel nocturn. Un cel al qual l’ull humà necessitarà uns 15 minuts per acostumar-s’hi, així que la millor opció és arribar amb temps a l’indret escollit per veure les llàgrimes de Sant Llorenç. 

Al Principat tenim diverses propostes per passar la màgica nit, però sigui quina sigui la ubicació triada, s’ha de saber mirar. Cal posicionar-se en  direcció nord i es creu que, els Perseids, tot i que poden aparèixer en qualsevol part del cel d’est a oest, surten de la constel·lació de Perseu, ubicada sota l’Ossa Menor. Una opció recomanada, a més de senzilla, és qualsevol aparcament de les estacions d’esquí, com ara Grau Roig o Arinsal. Si la intenció és pujar al cel del país per a què cap llum s’interposi, els llacs dels Pessons, l’estany de l’Illa o el Coll de la Botella són grans opcions. Per contra, els experts descarten el llac d’Engolasters o el port d’Envalira. No cal carregar amb telescopis ni instruments òptics semblants perquè els Perseids són molt ràpids i és impossible seguir-los.

Starlight fa recerques d’estudis científics amb l’Institut d’Astrofísica de les Illes Canàries amb projectes Pro-Am (Professional and Amateur Astronomers Join Forces). Starlight va fer la seva primera activitat al país l’any 2019 al Parc natural del Comapedrosa on van fer observacions amb un telescopi i una ruta per les constel·lacions al refugi situat a 2.300 metres. Segons la guia astronòmica Georgina Servent «va ser una experiència pionera poder observar tot el firmament andorrà» i va afegir que després d’aquesta vivència «se’ns va mostrar l’enorme qualitat del cel fosc que té Andorra». Per aquest motiu, des de la fundació consideren que el Principat ha de rebre la certificació de la fundació Starlight sobre els millors cels foscos a escala internacional per reconèixer la zona com a protegida i de destinació astroturística, com ja ho són les regions de l’Alt Urgell i la d’Aigüestortes. 

Per aconseguir fer valdre els cels foscos del Principat, la corporació està pactant amb el Comú de la Massana poder fer una activitat a mitjan setembre en commemoració de l’aniversari del Parc natural del Comapedrosa, per poder posar tot aquest patrimoni nocturn en valor, a més d’un turisme sostenible i sensible en la protecció de l’entorn natural, però sobretot amb la protecció dels cels foscos que, paral·lelament, també millora la salut dels ciutadans del país. Tanmateix l’entitat, pretén que la corporació massanenca l’ajudi a promoure l’astroturisme i valorar els cels foscos del Principat. Per aquest motiu, Starlight considerauna «oportunitat» per aquest segment del sector del turisme que creix anualment un 300%, segons les dades que aporta la mateixa fundació. A més, aquest tipus de turista es dedica a visitar els llocs que tenen una molt bona qualitat dels cels foscos com la que hi ha al país, especialment, durant els mesos que tenen les nits més llargues com octubre, novembre i desembre.

Enguany, la fundació Starlight durà a terme una activitat al restaurant del Coll de la Botella el 16 d’agost on es farà un sopar temàtic vinculat amb l’astronomia mentre que la guia astronòmica Servent, guia astroturística des de fa més de 10 anys, comentarà els plats i anirà introduint alguns continguts que després acabarà de desenvolupar al final de la sessió, en altres paraules, serà un sopar gastronòmic interpretat amb el cel. Un cop acabat el sopar, l’activitat seguirà a l’exterior amb una ruta guiada interpretada pel cel amb un làser verd i la posterior observació amb dos telescopis dels craters de la lluna, els anells de Saturn amb les seves respectives llunes, l’atmosfera de Júpiter, a més de la pluja d’estels dels Perseids amb l’explicació dels orígens d’aquest fenomen natural.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu