Search
Close this search box.

El Ministeri de Salut afirma que la grip comuna ha reaparegut als registres sanitaris des de la davallada de la incidència de la covid, tot i que, segons la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la salut, Rosa Vidal, «estem parlant d’una revifada minúscula, ja que, de moment, hem registrat una incidència de dos casos per 100.000 habitants mitjançant les proves de laboratori». 

La detecció de la grip comuna es duu a terme mitjançant dos sistemes. Per una banda, està la notificació via metges, en la qual «s’ausculta el pacient in situ i s’estableix un diagnòstic professional», i després està el mètode de laboratori, en el qual «es confirma el contagi mitjançant l’observació dels microorganismes amb el mètode científic», va explicar Vidal. En aquest sentit, des del març del 2020, que va arribar la pandèmia al Principat, fins a l’actualitat, «la covid ha estat predominant per sobre el virus de la grip comuna de tal manera que no es va detectar cap cas mitjançant el sistema d’anàlisi als laboratoris», va aclarir Vidal. Durant aquesta temporada d’hivern, ja són 16 els casos de grip comuna que s’han confirmat a Salut, tres d’ells durant l’última setmana.

Vidal va explicar que les temporades de la grip es comptabilitzen per setmanes. Des de l’octubre, que és la setmana 40, fins al maig, que és la setmana 20, el virus és susceptible de contagiar-se entre la població, arribant al pic més alt a les primeres setmanes de l’any. Durant els dos extrems del període hivernal, la incidència «és molt baixa». Tot i això, des de l’àrea de vigilància de la salut, «estem a l’aguait durant tot l’any per detectar anomalies en les temporades de contagi; per exemple, si detectem casos de grip a l’agost, caldria fer un seguiment exhaustiu». 

D’acord amb les dades propiciades pel Ministeri de Salut, durant els anys anteriors a la pandèmia, la incidència de la grip comuna era de 140 a 160 casos per 100.000 habitants. Aquest fet suposa que, a dia d’avui, el país es trobi lluny de la quantitat de contagis, ja que la covid continua  sent el virus dominant.
D’altra banda, Vidal va destacar que «la població participa molt activament a les campanyes de vacunació de la grip». Enguany, la campanya ja s’ha acabat i «la covid no ha impedit que els ciutadans, sobretot el sector de la població més envellit, acudís als Centres d’Atenció Primària per prevenir la grip comuna», va afegir la cap d’àrea. Aquest increment es dona amb l’objectiu de continuar protegint la població de més risc, ja que la grip és igualment una malaltia que pot generar complicacions greus a la salut dels més vulnerablesa. Encara més tenint en compte que aquest és el segon anys consecutiu en què el virus coincideix amb la pandèmia mundial del coronavirus. 

Aquestes campanyes de vacunació també ajuden, de retruc, a evitar ingressos a l’hospital i permetre tenir el sistema sanitari disponible per atendre la covid i la resta d’incidències. Així, durant l’any passat es van dur a terme prop de 9.000 vaccinacions, un increment del 28% de les dosis que es van administrar durant la temporada 2019-2020. «Ens estem movent en uns barems similars als de la temporada d’hivern passada i, per tant, podem confirmar la tendència creixent de voluntat de prevenció i la conscienciació de la població envers la importància de les vacunes», va indicar Vidal. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu