Un total de 1.934 voluntaris gestionats, més de 50.000 hores de voluntariat i 4.232 àpats repartits. Aquestes són només algunes de les xifres que va registrar la Creu Roja Andorrana en els tres mesos justos des que es va decretar l’inici de l’emergència sanitària i que mostren, tal com posa en relleu el director de l’organització, Jordi Fernández, la magnitud de la feina que han fet. Per exemplificar el que ha suposat la situació generada per la Covid-19, Fernández destacava que mai s’havien gestionat al país tants voluntaris. «Estem orgullosos de la resposta que hem tingut de tota la societat», com a balanç d’aquests tres mesos.
D’aquesta manera, ressaltava que en general al país s’ha fet «molt bona feina» per fer front al coronavirus i emfatitzava en la «solidaritat» de la gent. I és que la Creu Roja ha rebut ajuda de 53 entitats que els van fer donacions en espècies, així com de 23 entitats i persones que van donar diners. A banda, òbviament, destaca la mobilització dels voluntaris.
Fernández detallava que els Stop Labs ha estat l’acció «més rellevant» quant a la magnitud de feina que s’hi ha dedicat, però també subratlla el suport que els voluntaris han donat a les persones dels centres sociosanitaris que han estat traslladades als hotels Cèntric i Fènix. En aquest sentit, concreta que només a l’establiment escaldenc hi han treballat durant 78 dies 84 voluntaris que han suposat el 90% de la plantilla i fa èmfasi en la feina que hi han dut a terme.
Més enllà de les tasques purament sanitàries, el director també valorava la feina de vessant social que es va desenvolupar. Enumerava així, els 4.232 àpats repartits entre les persones que ho van necessitar. Per exemple, també padrins i persones que estaven malaltes i no podien cuinar. En total, la Creu Roja ha gestionat 2.613 quilograms de menjar del qual no han hagut «de comprar res», ja que tot ha estat fruit de donacions.
Altres xifres facilitades per Fernández són les 3.110 trucades preventives; 1.484 assistències telefòniques o 902 assistències a domicili, per dur-hi, entre d’altres, menjar o aliments.
Feina de futur
La Creu Roja no s’atura i ja té present una acció de col·lecta d’aliments i articles de primera necessitat que es farà en col·laboració amb els comuns i amb els centres comercials. La voluntat és que amb aquesta acció s’obtingui menjar i productes de primera necessitat que puguin ser lliurats a les persones que més ho necessiten. En aquest sentit, Fernández assenyalava que la crisi ha tingut «un cost econòmic i social i hi ha gent que necessita que se li doni un cop de mà».
Aquesta acció pretén ser una iniciativa complementària al Banc d’Aliments que duu a terme Càritas i per això, des de l’entitat volen deixar clar que aquesta iniciativa «reforça» el que ja es fa i vol donar resposta a les necessitats que s’han detectat. «Intueixo que la resposta serà molt bona, no en tinc dubtes, perquè la societat ha demostrat molta sensibilitat i solidaritat i això no pararà mentre faci falta», valorava el director.