El Comú d’Andorra la Vella va incorporar ahir 156 joves, d’entre 16 i 26 anys, que treballaran com a eventuals d’estiu, durant els mesos de juliol i agost, en diversos àmbits. Així ho va manifestar la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que va exposar que del total, 45 són informadors turístics, una dotzena donaran suport a l’oficina de turisme, 37 són monitors esportius, 47 monitors de lleure i una quinzena donaran reforç al Departament de Medi Ambient.
En aquest sentit, Marsol va destacar l’aposta del comú per aquesta iniciativa, la qual es va recuperar el 2017, per començar a iniciar als joves en el món laboral i a l’activitat de la corporació i de la parròquia. «Tots són residents a Andorra la Vella i penso que és una bona oportunitat per començar a introduir-se a l’activitat pública», va dir, tot posant com a exemple que hi ha consellers, com Gerard Estrella o Meritxell Pujol que van començar «com a barrufets» i han acabat formant part de l’equip comunal.
En relació amb els espais que freqüentaran els informadors turístics, els joves es distribueixen al llarg de tota la parròquia, posant especial accent a l’avinguda Meritxell, el centre històric i la Casa de la Vall, i Santa Coloma, on des del comú es treballa per «potenciar el territori». La responsable de grup dels informadors de carrer del juliol, Lorena Oliveira, que repeteix experiència, va explicar que la seva tasca se centra a fer enquestes als turistes i resoldre els dubtes que puguin tenir els visitants, a més, va exposar que, com a novetat, enguany també s’uniran a grups de guies turístics. En la mateixa línia, la informadora de l’Oficina de Turisme, Mercè Joval, va assenyalar que s’ha presentat a l’oferta per poder conèixer millor la parròquia d’Andorra la Vella i també per practicar idiomes. «Aprens i treballes al mateix temps, és una gran oportunitat», va assenyalar.
Un nou vial a la capital
Fent referència als diferents episodis de retencions que s’han viscut al llarg del cap de setmana a la capital i arreu del país a causa de la celebració de l’Ironman 70.3, va manifestar que, en vista a un futur no molt llunyà, és necessari la creació d’un altre vial per replantejar la circulació a la parròquia. D’aquesta manera, va admetre que, en alguns moments, la xarxa viària d’Andorra la Vella es col·lapsa amb un gran volum de vehicles, per la qual cosa considera necessari un replantejament dels hàbits, «començar a caminar més», però, tot i això, «crec que fa falta l’habilitació d’un altre vial».
Segons va indicar, aquest es podria situar als entorns de la Borda Nova i darrere de l’Estadi Comunal, ja que el vial existent té una continuïtat, i ha de ser el «pulmó d’Andorra la Vella» per desenvolupar la parròquia cap a la zona de l’Obac. Així doncs, va apuntar que la circulació actual pel carrer Prat de la Creu, en un futur, s’hauria de traslladar a l’avinguda Tarragona i la d’aquesta via cap al nou vial, que suposarà un alleugeriment del trànsit. Marsol va reiterar que, per molt que la ciutadania canviï de paradigmes i deixi d’utilitzar massivament els vehicles particulars, «la gent i els turistes encara continuen arribant al país en cotxe».
D’altra banda, per l’impacte que poden tenir les futures fonts a la plaça de la Rotonda, la mandatària va comentar que el comú de la capital aposta per aquesta mena d’instal·lacions i infraestructures per donar un impuls al turisme comercial, el qual ha viscut una davallada considerable pel canvi de model del sector. D’aquesta manera, va indicar que, tot i que fins al moment els turistes venien al país a comprar i després aprofitaven per visitar alguna cosa, «ara els hi hem de donar atractius perquè vinguin i posteriorment comprin als nostres comerços».