El Museu de l’electricitat de FEDA presenta l’exposició Un planeta submergit en plàstic de la mà del fotògraf nord-americà James Whitlow. Aquesta col·lecció de retrats colpidors pretén conscienciar i sensibilitzar la població sobre els efectes nocius dels residus plàstics al medi ambient, alhora que vol promoure la sostenibilitat dels béns de consum i la bona praxi pel que fa als hàbits de reutilització i reciclatge dels productes. El projecte, que rep el suport de l’ambaixada francesa, va ser inaugurat ahir amb la presència de la directora general adjunta de FEDA, Imma Jiménez i l’ambaixador de França, Jean-Claude Tribolet.
El fotoperiodista va dur a terme fins a 150 retrats sobre com afecta el plàstic a la nostra vida i al medi ambient, però l’equip directiu de FEDA va escollir les 44 fotografies que va considerar més significatives per tal d’exposar-les a les sales del Museu de l’electricitat. La majoria de les imatges mostren persones convivint amb grans quantitats de residus plàstics. En alguns casos, el contacte amb la contaminació que produeixen els productes no reciclats forma part del dia a dia de moltes famílies localitzades, sobretot, al sud-est asiàtic i l’Índia. Segons va manifestar Jiménez, «la importància d’aquest projecte recau en la conscienciació de la població sobre les accions que duem a terme amb el consum de productes plàstics i els efectes que poden produir a altres indrets del món, no només a l’àmbit local». De fet, segons les dades que va expressar la guia del museu, Remei Marsal, «el 80% del plàstic que no arribem a reciclar correctament acaba a l’aigua i pot arribar, per exemple, tan lluny com les Filipines». De la mateixa manera, Tribolet va remarcar que «Europa va prohibir el plàstic d’un sol ús perquè la contaminació és un problema de gran magnitud a l’àmbit global; hem d’arribar a les escoles i al màxim de gent possible, per això és tan important promoure exposicions com aquesta».
Per la seva banda, Jiménez va recordar la voluntat de la companyia de continuar treballant per la sostenibilitat i la conscienciació de la població i va assenyalar que «l’exposició se centra en països asiàtics com les Filipines, Malàisia o l’Índia», però també compta amb imatges «en què no se sap distingir ben bé si es tracta sobre Andorra o qualsevol país veí», ja que «en moltes ocasions ens hem trobat brutícia i residus a les nostres muntanyes». A més a més, va destacar que malgrat que «Andorra és un país net, tanmateix nosaltres tampoc ens salvem de la contaminació pels plàstics no biodegradables».
Aquesta exposició estarà disponible per a tothom fins al 31 de desembre d’aquest any i se centrarà, sobretot, en arribar a les escoles, ja que dels 5.000 visitants que va rebre l’antiga exposició, gairebé la meitat van ser escolars. Segons va indicar Jiménez, «la voluntat és conscienciar sobre la importància que té el consum de plàstic en diferents vies», com per exemple quan «comprem, consumim o el guardem; per la qual cosa és vital arribar als estudiants que seran les generacions que hauran de cuidar del medi ambient al futur».
D’altra banda, l’autor de les fotografies no va poder acudir a la presentació, ja que actualment viu al Japó i les restriccions sanitàries van impedir el trajecte. Tot i això, des de FEDA s’espera que en el futur, Whitlow pugui venir al Principat per realitzar una xerrada i explicar de primera mà els aspectes més rellevants del projecte i la seva visió particular.
Dades colpidores
Objectes quotidians com el fil dental o bé la gespa artificial «produeixen més residus del que popularment es creu», va declarar Marsal durant la presentació de les obres. Amb relació a les partícules de plàstic que no arriben a desintegrar-se i s’inclouen a la cadena alimentària, va informar que «les persones ingerim dos grams de plàstic a la setmana, cosa que equival a la quantitat de material amb què es forma una targeta de crèdit, per exemple». De la mateixa manera, va destacar que «prop del 40% dels residus que es troben als oceans provenen de la pesca massiva i el comerç marítim, però la resta és responsabilitat de la indústria i dels consumidors». Finalment, va lamentar que «tan sols un 20% de la població recicla correctament».