La Seu d’Urgell acull avui un selecte grup de científics que investiguen sobre l’evolució de la vida sobre la terra fa més de 400 milions d’anys. Els experts intenten llegir a les roques els canvis que ha patit el planeta al llarg del temps, aprendre’n i mostrar a la societat les seves conclusions «per contribuir a les discussions actuals sobre diferents temàtiques que afecten el món».
L’activitat forma part del quart Congrés Internacional sobre Conodontos i portarà a la ciutat 27 especialistes de 12 països que pertanyen a diferents subcomissions de la Unesco. La visita al Pirineu es duu a terme després que la zona ha estat seleccionada per aquest grup de científics «per la seva singularitat i riquesa en registres del passat». Està previst que del 21 al 25 de juny es visiti les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre, informa RàdioSeu.
Cal tenir en compte que per primera vegada quatre països europeus es coordinen per organitzar aquesta trobada (ICOS IV), que té lloc cada quatre anys. A més de les jornades científiques que es faran a València del 26 al 30 de juny, l’esdeveniment compta amb aquesta excursió a l’Alt Pirineu, prèvia al congrés (20-25 de juny), i una sortida posterior a Bohèmia i els Alps Càrnics (1-9 de juliol). La qualitat de les roques silurià-devonianes localitzades a les proximitats de la capital alturgellenca ha propiciat que els organitzadors d’aquesta activitat (José Ignacio Valenzuela Ríos i Jau-Chyn Liao), tots dos professors i investigadors de la Universitat de València, hagin seleccionat la ciutat per mostrar l’interès d’aquests materials en la solució de problemes geològics globals.