L’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexe (ILGA-Europa) ha publicat el seu informe anual, el qual realitza un rànquing de 49 països europeus, del millor al pitjor, en matèria de la situació i el desenvolupament dels drets del col·lectiu. En aquest text, l’ILGA-Europa ha compartit que una de les necessitats del Principat és optar a una educació més inclusiva. En aquest sentit, la presidenta de Diversand, Rocío Soler, va assegurar que «el que ens agradaria és que aquesta qüestió s’inclogui al currículum educatiu. Volem que l’educació tingui més diversitat i, ja que no només per al col·lectiu LGTBIQ+, sinó perquè totes les persones són diverses en moltes qüestions».
Com s’observa a l’informe, Andorra es troba a la 27a posició, dos llocs menys respecte a l’any 2020, i també ha baixat tres punts a l’apartat de nous drets assolits. Això es deu, segons va apuntar Soler, a que «hi participen molts països i, per tant, si alguns d’ells creix en drets pot ser que Andorra baixi. No significa que haguem empitjorat respecte a l’any passat». Amb relació als resultats, la cap d’àrea del servei de Polítiques d’Igualtat del Govern, Mireia Porras, va assenyalar que «aquest any s’ha aprovat una acció molt important a Andorra, que és la inclusió del canvi de sexe a la cartera de la CASS, i òbviament no quedarà reflectit fins que es publiqui l’informe del 2022».
La tasca del Govern a l’hora d’educar a les escoles i a les persones està cada cop més present amb iniciatives, tallers i xarrades. «Quan són temes d’orientació, hi ha més acceptació social que en matèria d’identitat», va afegir la presidenta de Diversand. Aquest any, el Govern i l’associació treballaran conjuntament i realitzaran accions amb motiu del Dia internacional contra l’homofòbia, que se celebra el 17 de maig. Com a introducció, el dia 16 a les 18.30 hores es durà a terme una ponència anomenada I tu com corres? El gènere i la diversitat LGTBIQ+ en l’esport, que anirà a càrrec de David Guerreo, periodista de Cadena Ser, activista i autor del llibre Corres como una niña, la qual tindrà lloc al vestíbul de l’antic Hotel Rosaleda a Encamp. Pel que fa al 17 de maig, tots els panels de circulació del país portaran el missatge 17M: estima la diversitat LGTBIQ+ en català, castellà, anglès i francès; i també es farà difusió d’un vídeo contra la LGTBI-fòbia del Consell d’Europa, al qual se li ha afegit una veu en off i subtítols en català.
Per acabar, i recollint tot l’anterior, Soler va remarcar que «al final reivindique molt el tema de l’educació perquè hi ha una invisibilitat del col·lectiu. Creiem que és necessari canviar la mirada social respecte al gènere i entendre que fan falta unes garanties de protecció en l’àmbit social i legal.