La presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, considera que les declaracions que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va fer al reportatge que es va emetre el dimarts passat per TV3, Sense Ficció: El Mirall Andorrà, «mereixen un aclariment a nivell parlamentari». Així ho va explicar Salazar en declaracions a EL PERIÒDIC.
Concretament, Benazet va dir que «si ens trobem amb una pacient que està amb una complicació greu de l’embaràs» i en aquell moment això comporta que la seva vida perilli, el sistema sanitari «pot actuar» ja que segons el ministre, «no hi ha cap supòsit il·lícit per part del codi penal». Va expressar que «sempre preval la vida de la mare per sobre de la del fetus».
També en referència a aquestes declaracions, Salazar va voler remarcar que cal que el ministre aclareixi «en quins casos i quan es posa en valor la vida de la mare per sobre de la del fetus, ja que, de manera objectiva, l’avortament no està permès en cap dels casos». A més, la presidenta suplent del grup del PS va deixar clar que «la posició del partit davant d’aquest tema és clara». «Estem a favor de la legalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics: quan hi ha violació, quan l’embaràs presenta risc per la mare o quan el fetus presenta hi ha malformacions severes».
A banda d’això, també en relació al reportatge de Televisió de Catalunya i a les declaracions del ministre, Mònica Bonell, presidenta del grup parlamentari demòcrata, va considerar que el ministre «parlava més aviat sobre embarassos involuntaris» que en algun cas poden comportar el fet que «la mare arribi a una situació davant la qual s’ha de produir un tipus de cirurgia que es fa a Andorra».
Bonell va voler remarcar, però, que atesa la «desinformació» que té la població andorrana sobre la gestió d’un avortament, el reportatge en qüestió va mostrar testimonis que expressaven idees errònies: «hi havia algun testimoni que parlava que no havia anat a avortar a fora d’Andorra perquè podia acabar a la presó quan al llarg de la història no hi ha hagut cap condemna a cap dona perquè hagi anat a avortar a fora del Principat».
Mentrestant, la secretària de Polítiques d’Igualtat de Liberals d’Andorra, Jèssica Gastó, va coincidir amb Mònica Bonell en el suposat fet que la població està desinformada i totes dues van remarcar la importància que s’hagi posat en marxa el Servei Integral d’Atenció a les Dones (SIAD).
Per altra banda, davant les declaracions del ministre de Salut, Gastó va considerar que «el que va expressar el ministre únicament solucionaria un dels tres supòsits».
Davant les declaracions del ministre Benazet, les associacions feministes coincideixen a valorar que «mentre avortar sigui un delicte no ens solucionen res». Així ho va expressar ahir en declaracions a aquest diari la portaveu d’Acció Feminista, Antònia Escoda, que va deixar clar que «la finalitat és que es despenalitzi l’avortament» i que aquest «sigui lliure» perquè «no es pot esperar que una dona justifiqui el seu dret a la maternitat i al cos propi davant d’un jutge». També va mostrar-se contundent Vanessa M. Cortés, presidenta d’STOP Violències, afirmant que «amb el sistema actual, la vida de la mare no té ni valor ni garantia». En aquest sentit, considera primordial establir un marc legal que doni resposta a aquesta necessitat i que garanteixi i defineixi «els drets sexuals i reproductius de les persones».
A més, les associacions no consideren que el Servei Integral d’Atenció a les Dones (SIAD) «doni l’ampara suficient a les dones que volen avortar», va declarar Cortés. Així, la presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra, Montse Nazzaro, va considerar que «el més coherent és que es prioritzi la vida humana de la dona» i que «derivar el problema fora del país» no hauria de ser la via.
Jover avala les declaracions del ministre de Salut
El Govern diu que sempre preval la vida de la mare per sobre de la del fetus
Eric Jover, ministre Portaveu del Govern, va explicar, durant el torn de preguntes del Consell de Ministres que va tenir lloc ahir, que Joan Martínez Benazet, ministre de Salut, en les declaracions que va fer al programa Sense Ficció: El mirall andorrà de Televisió de Catalunya «es referia al fet que si una dona té un risc immediat per la seva vida i s’ha d’escollir entre la possible viabilitat del fetus i la vida de la dona, el professional actuarà per salvar la vida de la dona i farà les actuacions que siguin necessàries. Els professionals del país han anat treballant d’aquesta manera i ho seguiran fent». Benazet havia expressat la mateixa idea a la televisió, que en situació de risc, «sempre preval la vida de la mare per sobre de la vida del fetus».
Jover també va destacar que «una dona que es fa avortar fora d’Andorra a un país on aquesta pràctica no és delictiva en cap cas es perseguirà».
Per altra banda, va expressar que des del Govern, consideren que «no es pot deslligar la temàtica de l’avortament amb la problemàtica institucional» i que, en aquest sentit, consideren que «fer passos més significatius en la temàtica de l’avortament implicaria un trencament institucional, que vol dir portar el país a una situació de bloqueig temporal».
El portaveu també va mencionar la intenció del Govern de «millora l’acompanyament de les dones i la organització dels seus drets». En aquest sentit, ha volgut destacar la importància de la creació del SIAD.
Finalment, ha explicat que el que farà el Govern «dins el marc constitucional» és «anar avançant per donar cada vegada una millor resposta a les dones que es poden trobar en situacions on el que necessiten és un acompanyament per part de l’Administració».