- L’ICD creu que les dones dediquen més hores a la llar i a l’atenció a persones
- Una exposició convida a la reflexió sobre com conciliar feina i vida personal
IGNASI CERVERA
LA SEU D’URGELL
- L’Assemblea Territorial de Dones de l’Alt Pirineu, al Centre Cívic El Passeig, abans-d’ahir. Foto: I. C.
Els rols socials tradicionals encara condicionen l’ús del temps que fan homes i dones. És una de les conclusions que es va presentar a l’Assemblea Territorial de Dones de l’Alt Pirineu, que es va celebrar abans-
d’ahir al Centre Cívic El Passeig de la Seu d’Urgell.
La cinquantena de participants van poder donar el seu testimoni personal sobre com administren el temps i amb quines mancances i dificultats es troben. La secretària de Polítiques Familiars de la Generalitat, Carme Porta, assegura que les dones segueixen dedicant més temps lliure a la cura de la llar i de les persones, mentre que els homes es dediquen més a activitats de participació i d’esport. Tot i això, Porta admet que hi ha canvis de tendència per l’augment de pes de les dones al mercat laboral. L’estudi que s’ha presentat no aporta gaire detalls sobre els trets diferencials del Pirineu en aquest àmbit. Tot i això, la delegada territorial de l’Institut Català de les Dones, Rosa Amorós, sí que en va destacar un: la mobilitat. I és que l’ús del temps a les comarques de muntanya es veu sovint condicionat per les distàncies entre poblacions i per les mancances en vies de comunicació i transport públic. Per això, Amorós va valorar especialment l’àmplia i diversa assistència que va registrar l’assemblea.
La xerrada va comptar amb representants d’associacions de dones, entitats i institucions. L’acte es complementa amb una exposició que es podrà veure aquests dies al Centre Cívic i en la qual es detalla amb dades l’estudi sobre l’ús del temps per part d’homes i dones.
ALTRES REFLEXIONS
Més enllà del debat sobre diferències de gènere, l’exposició Quin temps tenim? L’organització de la vida quotidiana proposa una reflexió sobre la reestructuració de la gestió del temps. Els plafons mostren els diferents aspectes que hi tenen relació i posen en relleu la necessitat que tenen totes les persones de trobar un equilibri entre les diferents activitats de la vida quotidiana, ja siguin feina, vida personal, estudis o bé activitats altruistes, entre d’altres.
Les dades recopilades serveixen de base per a l’execució del pla estratègic sobre els usos i la gestió dels temps de la vida quotidiana, per al període 2008-2018. Aquesta planificació, que s’estructura en quatre eixos, contempla 165 mesures operatives amb l’objectiu d’aconseguir un nou equilibri en la distribució dels temps assignats al treball de mercat i al treball familiar i domèstic. Es vol aconseguir “més suport per viure amb qualitat de cicles vitals i les situacions familiars que requereixin més temps”.
redaccio@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.