L’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà està estudiant la possibilitat de denunciar la Generalitat per la via judicial perquè respongui pels casos de tuberculosi bovina que afecten els seus ramats, i que vinculen a l’excés d’alliberaments de fauna salvatge, impulsats els darrers vint anys per l’administració. Els ramaders argumenten que ells sí que fan els controls periòdics que el Govern els obliga a fer, però que en canvi l’administració «no vigila la seva fauna salvatge, portadora també d’aquesta malaltia». El president de l’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, Xavier Ribera, va exposar a l’ACN que «mentre els senglars i altres animals salvatges campen lliurement sense que ningú els controli, els ramaders ja sumen una desena d’explotacions immobilitzades per tuberculosi», algunes de les quals són a l’Alt Urgell.
Ribera culpa d’aquesta situació els responsables públics que han potenciat l’expansió d’animals salvatges com ara el voltor o l’ós bru, i per aquest motiu volen demanar responsabilitats a la Generalitat o al departament competent. Els ramaders afirmen que la fauna salvatge, en el cas concret de la tuberculosi, «pot convertir-se en un problema de salut pública», i alerten que «hi ha animals contaminats que no estan controlats».
Tancament de granges
Així, els pagesos afectats per aquestes situacions es troben amb una doble penalització: els animals alliberats transmeten malalties al seu bestiar i, a més a més, a causa d’això han de tancar temporalment les seves granges fins que s’elimini la infecció, amb el perjudici econòmic que això suposa. A més, els ramaders hi afegeixen el fet que, per la seva orografia, la superfície agrícola del Pallars Sobirà «és mínima» i això fa que per als pagesos «la pressió de la fauna salvatge sigui màxima» i lamenten que la Generalitat segueixi fomentat la fauna salvatge, informa Ràdio Seu.