La contínua arribada de treballadors des de Sud-amèrica al país contrasta amb l’excés de demanda que viu un sector turístic, especialment hoteler i restaurador, que no pot absorbir més quantitat de temporers perquè les quotes ja han estat atorgades i perquè ja s’han ocupat les diferents vacants que quedaven. D’aquesta manera, cada vegada és més habitual trobar casos de persones que vénen al país amb l’esperança de trobar-hi una feina, però que al cap d’uns mesos aquí acaben esgotant el seu pressupost i tornant cap al seu país d’origen malgrat tenir experiència en el sector o haver treballat prèviament al país.
En aquesta línia, el president d’Unió Hotelera, Carles Ramos, declara que «hem vist com aquest any ha arribat més gent que altres temporades. De fet, molts s’aventuren a venir sense la feina assegurada des de països que pateixen crisis econòmiques o socials com Argentina, Xile o Colòmbia i amb un pressupost just per trobar treball en poc temps. Per tant, sí que és cert que al principi de la temporada, entre els mesos d’octubre i novembre, hi ha feina, però és impossible assolir el volum actual».
A més, Ramos posa èmfasi en la complicada situació d’habitatge que viu el Principat en aquests moments i que incrementa les dificultats pels temporers. Tot plegat, des de la mateixa Unió Hotelera afirmen que des de l’inici de la temporada han rebut uns 400 currículums, una xifra superior al que acostumen a registrar durant la temporada.
DEGOTEIG CONTINU/ D’altra banda, la presidenta d’Autèntics Hotels, Cristina Canut, detalla que el degoteig d’estrangers que arriba al país és continu però que el ritme de visitants ha baixat des dels primers mesos de temporada. Així, Canut comenta que «històricament sempre hem rebut molts temporers, però aquest any la demanda ha sigut molt més superior del que ha pogut absorbir el sector turístic i per tant, el sistema laboral. Tenim tendència a pensar que vindran menys per la dificultat a l’hora de trobar pis a prop de pistes, ja que la majoria de pisos estan destinats a allotjaments turístics, però contràriament al que es podia esperar, han arribat més que la temporada passada. Són un fragment de la nostra societat que genera riquesa al país i ara troben que han de marxar per la manca d’oferta».
PERFIL DELS TEMPORERS/ Pel que fa al perfil de potencials treballadors que arriben al país per la temporada d’hivern, els diversos actors implicats afirmen que acostumen a venir de països extracomunitaris, especialment d’Argentina, a conseqüència dels problemes econòmics, socials, polítics i la poca perspectiva de futur que observen al seu territori i per això, aprofiten per provar sort a l’estranger. D’aquesta manera, la majoria vénen amb un pressupost que gira al voltant dels 1.000-1.500 euros amb l’objectiu d’aguantar econòmicament fins a aconseguir trobar un treball.
En aquest sentit, aquest rotatiu ha pogut contactar amb diversos temporers afectats per la situació actual i que han hagut de marxar del país després de no poder trobar treball durant aquests mesos. Així, temporers denuncien el progressiu increment del preu dels habitatges al país, presumptes estafes patides per part de particulars i la situació precària en la qual viuen molts dels treballadors a prop de les pistes. Asseguren que s’han donat casos de pisos amb fins a vuit ocupants i lamenten la mala fama que tenen entre alguns empresaris per marxar a un altre treball un cop han aconseguit els papers necessaris per a residir i treballar al país.