Gràcies al Conveni de No Doble Imposició (CDI) firmat per Espanya i Andorra, els treballadors fronterers que cobrin menys de 60.000 euros l’any, és a dir, menys de 5.000 euros al mes, estan exempts de fer la declaració de la renda a Espanya. L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ho va confirmar ahir a Andorra Televisió durant la 27a Trobada Empresarial al Pirineu.
«Pot ser una cosa positiva per a les persones que visquin a la Seu i treballin al Principat d’Andorra i, en definitiva, esperem que la relació laboral entre la Seu i Andorra sigui cada cop més estreta i més forta perquè hi guanyen els dos costats de la frontera, com a territori hi guanyem tots», va declarar. L’Agència Tributària espanyola ha confirmat a l’ajuntament urgellenc que els fronterers que cobrin menys de 60.000 euros ja no han de fer la declaració de la renda.
Margallo fa la cloenda / D’altra banda, el ministre d’Afers Exteriors i de Cooperació del Govern espanyol, José Manuel García Margallo, va cloure ahir la 27a Trobada Empresarial al Pirineu parlant de diferents aspectes com el Brexit, les pensions i els reptes per a les empreses en el futur. El ministre va opinar que si el Regne Unit vota a favor de sortir de la Unió Europea es pot donar «una volatilitat dels mercats i un augment de les primes de rics», però que a llarg termini no hi haurà impacte en els intercanvis comercials ni disminució de les inversions perquè la lliure circulació es manté. La sortida del Regne Unit de la UE «no és el principi de la fi del projecte europeu», va dir, segons informa l’ANA.
Aprofitant la presència de Margallo a la Seu, un grup de persones van protestar amb una pancarta per la situació dels refugiats i la resposta que li està donant la UE.
Després de la intervenció de Margallo, el president de l’Associació de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes, va destacar que durant els dies de l’esdeveniment han sorgit «coneixements» i diferents visions que ara poden ser útils per aplicar en el futur. «Tot el que hem viscut ens ajudarà a crear noves realitats, més equilibrades i il·lusionants», va concloure.
La revolució de Puigdemont / Si el ministre espanyol s’encarregava de la cloenda de l’acte, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va inaugurar la segona jornada. Puigdemont va argumentar que «en un món indecís el que genera incertesa és la manca de decisió» i va apel·lar al coratge i a l’ús del coneixement i de la informació per poder prendre decisions. El president va defensar les dades econòmiques catalanes, que demostren que el teixit empresarial «té coratge» i, per això, va defensar que Catalunya ha de liderar «la quarta revolució industrial».
PASTOR I EL MERCAT / Un altre dels ponents de la segona jornada de la Trobada Empresarial va ser l’economista urgellenc Alfredo Pastor, que va advertir que «les empreses no poden esperar que el mercat els proporcioni la gent que necessita». Pastor va aconsellar als més de 600 empresaris participants a l’acte que s’impliquin en l’educació dels seus treballadors per poder formar-los en allò que realment necessiten per a la seva activitat econòmica.