La xifra de casos actius de coronavirus s’ha disparat durant el cap de setmana. Així, ja se superen els 300, són concretament 319. Aquest total suposa que des de divendres són 73 més les persones que tenen activa la malaltia i és que al llarg del cap de setmana s’han donat 88 casos nous i 15 altes. D’aquesta manera, des de l’esclat de la pandèmia són 15.907 les persones que han emmalaltit al país i les que han superat la malaltia se situen en 15.458.
D’entre els casos actius cal destacar que hi ha tres persones ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (una més que divendres) i en canvi la persona que estava ingressada a la Unitat de Cures Intensives amb ventilació mecànica ha pogut abandonar aquesta unitat. Cal destacar que les defuncions es mantenen estables en 130. Pel que fa a les aules afectades pel virus, la xifra ha augmentat des de divendres. Així de les 18 aules sota vigilància activa s’ha passat a 29, totes en vigilància parcial, i les passives davallen en tres, passant de les 13 de divendres a les 10 d’aquest dilluns.
Finalment, des de l’inici del pla de vacunació, ja s’han administrat 108.909 vacunes, 55.008 que corresponen a primeres dosis, 53.600 a segones i 301 a terceres.
Confinament de no vacunats
A escala internacional destaca que el govern austríac obliga els no vacunats de Covid a confinar-se a casa des d’ahir. Àustria només té el 65% de la població vacunada; un dels percentatges més baixos de l’Europa occidental. Després d’una trobada amb els governadors, el canceller Alexander Schallenberg va confirmar diumenge la mesura, que ja s’havia avançat, amb l’objectiu de frenar els contagis, que s’han disparat com mai des que va començar la pandèmia. Està previst que el confinament s’allargui 10 dies, fins al 24 de novembre.
Així mateix, el govern dels Països Baixos va ordenar divendres passat avançar el tancament de botigues no essencials a les 18.00 hores i l’hostaleria, els supermercats i les farmàcies a les 20.00 hores per a frenar els casos de Covid-19, l’endemà de registrar-se la xifra més alta de contagis des de l’inici de la pandèmia, al març de 2020. En una línia similar, a Alemanya és obligatori presentar el certficat verd en la majoria d’espais públics i fins i tot s’ha anunciat el desplegat de 12.000 soldats per ajudar en tasques de suport logístic i distribució de la tercera dosi, tant a centres de la gent gran com en domicilis particulars.
A la banda oposada es troba Boris Johnson, que ahir va dir que no veu la necessitat de planejar restriccions a Anglaterra malgrat el fort increment de les infeccions per coronavirus en altres països europeus. «No veiem res en les dades en aquest moment que suggereixi que necessitem passar al Pla B (restriccions). Ens mantenim en el Pla A», va declarar el cap del govern britànic als mitjans durant una visita a un centre mèdic a l’est de Londres.
Finalment, la Comissió Europea va informar de la decisió de reconèixer l’equivalència dels certificats Covid expedits a Geòrgia, Moldàvia, Nova Zelanda i Sèrbia, la qual cosa en la pràctica suposa que estaran connectats al sistema europeu i hauran de ser acceptats pels països de la UE amb les mateixes condicions que l’europeu, quelcom que ja passa amb el certificat andorrà.