Segons declaracions del president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, el sector d’aquest tipus d’estades preveu tenir una ocupació d’entre el 85 i el 95% per Cap d’Any, potser arribant inclús al 97%. Es tracta, doncs, d’«unes xifres similars a les de l’any passat», va assenyalar Ruiz. De la mateixa manera que ja va passar amb el Nadal, enguany l’entrada d’any cau en cap de setmana, unes dates molt bones pel col·lectiu.
Pel que fa a les xifres d’ocupació de la festivitat nadalenca, el president de l’AEAT va apuntar que les reserves «les hem tancat al voltant d’un 75 i un 85% gairebé tots els dies». Unes dades també similars a les del 2021 que, com va recordar Ruiz, «van ser molt bones i aquest any ho han continuat sent». A més, va celebrar que la gent «ha respost bé» tot i que la inflació i el preu de la benzina podrien haver causat «una mica de por» inicialment.
D’altra banda, el president va assegurar que a partir de Sant Esteve comença a venir més gent cap al Principat. Així, en termes generals, «estem entre un 86 i un 90% d’ocupació fins al 5 de gener». A partir de llavors, però, la xifra començarà a baixar sobretot al Pas de la Casa, «on estem tenint bastantes anul·lacions perquè les escoles franceses comencen abans». En relació amb això, l’alta ocupació al Tarter i Canillo s’allarga fins al dia 5 del primer mes de l’any perquè «la gent prefereix celebrar els Reis a casa seva».
Respecte als preus, Ruiz va assenyalar que de la mateixa manera que hi ha allotjaments que no els han pujat, altres sí que ho han fet «donada la situació actual». En aquest sentit, el cost de l’estada «s’ha incrementat entre un 5 i un 15%», sense arribar a passar en cap cas aquest darrer percentatge. Per altra part, el president va destacar que des de l’AEAT s’han adonat que enguany molta gent ha deixat d’anar a restaurants i sortir, i que, en canvi, opten per portar «molta cosa del seu país» i menjar al pis.
En relació amb les reserves amb antelació, Ruiz va accentuar que aquest any «van una mica millor que el 2021». En aquest sentit, demanat per la recent tendència a fer les reserves a darrera hora, va apuntar que «enguany veiem que la gent s’ha programat amb més temps». I va afegir que «sempre hi ha algú, però no notem aquesta tendència als allotjaments turístics com ho podíem haver fet en altres anys». Així mateix, va manifestar que les cancel·lacions «han augmentat una mica més» respecte a altres anys. Cal recordar que el Nadal passat molts apartaments van arribar a la seva totalitat d’ocupació i d’altres, fins i tot, van tenir un overbooking de reserves. Així, Ruiz va explicar que segurament «alguns allotjaments penjaran el cartell de complet», però que, en principi, «no es repetirà l’overbooking».
Finalment, pel que fa a les nacionalitats dels clients, els espanyols tornen a representar aproximadament el 80% dels usuaris, la mateixa xifra que el 2021. A banda, «els francesos i anglesos representen un alt percentatge de turistes» i també, minoritàriament, «els del nord d’Europa».