El Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra (TAPA) ja és una realitat, i neix com un sistema de resolució extrajudicial de conflictes civils, mercantils i patrimonials. La seva funció principal serà administrar arbitratges nacionals i internacionals amb rapidesa, confidencialitat i expertesa, tal com va indicar el seu president, Pierre Raoual-Duval, durant la presentació oficial del tribunal ahir. En la mateixa línia, el cap de Govern, Xavier Espot, va defensar el doble objectiu del TAPA. Per una banda, la promoció econòmica i promoció reputacional d’Andorra i per l’altra, la descongestió dels tribunals. «Si consolidem els mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes com són la mediació i l’arbitratge» provocarà que «menys persones vagin a la Batllia i més persones decideixin sotmetre els seus litigis al nomenament arbitral», va indicar Espot, afegint que al llarg de la seva carrera sempre ha estat un ferm defensor de la mediació i de l’arbitratge.
Així doncs, el TAPA vol esdevenir una institució on les empreses andorranes puguin resoldre els seus conflictes interns sense haver de passar per un procés judicial, però també, vol ser el lloc on es podran adreçar operadors d’arreu del món que busquen un país neutral en el seu conflicte. En aquest sentit, Espot va manifestar que el projecte és molt ambiciós, en el qual, «empresaris de tot el món i particulars» podran escollir aquest tribunal. Un dels avantatges competitius d’aquest tribunal és el fet de poder presentar la documentació per a l’arbitratge en quatre idiomes com el català, el castellà, el francès i l’anglès.
Espot també va emfatitzar que Andorra ja porta l’essència de l’arbitratge en el seu ADN. Durant el seu discurs, el cap de l’executiu ha recordat que els documents sobre els quals neix l’estat andorrà, com són els pariatges del 1278 i del 1288, ja són «una mena de sentència arbitral». També va apuntar que «Andorra ha estat un país neutral durant gairebé 800 anys» sense exèrcit i que no ha participat en conflictes armats. Per la seva banda, el president del TAPA, en el discurs inaugural, va incidir diverses vegades en la independència i la imparcialitat que impartiran els arbitres en els conflictes, així com també en les seves competències i facultats per donar un ambient de confiança i seguretat als interessats.
En l’acte, també van particiipar el degà del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Xavier Sopena, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, Josep Maria Mas, com a membres de les dues entitats que han impulsat el projecte, juntament amb el Govern. Sopena va reiterar que aquest tribunal neix amb la voluntat que determinats conflictes no acabin a la batllia. D’altra banda, Mas va indicar que el nou tribunal funcionarà com un dinamitzador econòmic i aportarà un avantatge competitiu per l’economia andorrana. «També es professionalitzarà una nova activitat que atraurà un nou tipus de turisme professional», va assegurar, remarcant que amb aquesta creació és un nou pas cap a la diversificació econòmica del país amb nous models de negoci.
Finalment, el secretari general del TAPA, Juan Pablo Correa, va manifestar que fins al moment, el tribunal ha suscitat molt interès. «Hem estat contactats per part de diversos operadors, concretament, empreses familiars i empreses del món de la construcció», va declarar, afegint que esperen que a partir d’ara, «totes aquestes empreses posin les seves clàusules de submissió al TAPA».