Search
Close this search box.

El Partit Socialdemòcrata proposa crear una baixa laboral que estigui relacionada directament amb la covid per «pal·liar els efectes negatius que han propiciat les mesures actuals a l’economia dels treballadors i les empreses», segons va declarar el primer secretari, Gerard Alís. D’aquesta manera, el que pretén l’oposició és tornar a atorgar la baixa per accident laboral en què el treballador cobri el sou íntegre, però alhora detallar que en aquest cas es tracta pel virus. Alís va declarar que «si fos necessari, el nostre grup parlamentari oferirà el suport a aprovar aquesta mesura per la via d’urgència».

Seguint la línia de debat sobre les baixes, la vocal del Comitè Executiu Judith Salazar va criticar que «els empleats que agafen la baixa causada per la covid veuen reduït el sou en un 47% i no el cobren fins al tercer dia, per tant, és una situació que cal modificar, ja que promou la precarietat». 

Tot i les evidències científiques expressades pels experts sobre les afectacions lleus que causa la variant òmicron a l’àmbit de la salut, Salazar va indicar que «és necessari donar prioritat a les mesures sanitàries, però donada la baixa pressió hospitalària cal centrar-se en el benestar social». 

Els socialdemòcrates van afirmar que hi ha hagut una «greu manca de previsió de conseqüències» i, segons va assenyalar Salazar, «cal crear una bústia o un nou mecanisme de comunicació directa entre la població i les institucions perquè facin arribar les queixes i les inquietuds amb relació a la pandèmia». També, va demanar que s’activi el Consell Econòmic i Social de manera que el Govern posi en pràctica l’escolta activa d’empresaris i treballadors en l’actual situació amb la finalitat d’arribar a amplis consensos. En aquest sentit, Alís va demanar que «el Govern ha d’assumir la responsabilitat i actuar en conseqüència a les errades que han dut a terme durant els últims dies amb relació a la fallida de la màquina de TMA». A més a més, va manifestar que «no és possible que l’Executiu es quedi sense recursos econòmics durant el pic més alt de contagis; aquests fets han d’estar previstos i actuar amb rapidesa».

Pel que fa a l’àmbit dels empresaris, el primer secretari va declarar que «l’impacte del virus a les empreses ha provocat que algunes companyies pateixin una reducció del 50% de la plantilla, per la qual cosa necessitem noves mesures per substituir la mà d’obra de manera efectiva». De fet, Alís va denunciar que en alguns casos «es descomptaven dies de vacances o bé les empreses assumeixen el cost de l’absència i després ho fan recuperar a l’empleat».

D’altra banda, amb relació a la creació de la baixa covid, el ministre de Finances, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va denegar la petició del PS i va respondre que «és molt fàcil fer brindis al sol des de l’oposició, però les afectacions de la variant òmicron són molt nombroses i cal tenir en compte el fort impacte financer que comporta tant per la CASS com pel Govern». 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu