Search
Close this search box.

El programa Joves En Inclusió (JEI) de la Fundació Tutelar, tal com ja va avançar EL PERIÒDIC, ha rebut un reconeixement internacional per la qualitat del servei d’atenció integral als nens i nenes amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). En aquest sentit, la coordinadora del programa JEI, Eva Flotats, va celebrar que «es tracta d’una certificació de la feina ben feta per part de l’autoritat més influent al món de l’autisme i, això, per a nosaltres és un orgull immens».

La National Autistic Society (NAS) és l’organisme internacional encarregat d’avaluar i monitoritzar les iniciatives de les organitzacions que donen suport al col·lectiu amb TEA. Així, el mes de novembre, el centre del JEI ubicat a Escaldes-Engordany va rebre la visita d’un auditor de la NAS durant tres dies. Segons va explicar Flotats, «l’auditoria s’hauria d’haver dut a terme fa més d’un any, però la pandèmia mundial va dificultar l’arribada dels professionals». Cal remarcar que la NAS ha acreditat a centres de països com Irlanda, Malta, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Singapur.

Seguint la línia de la inspecció, la qual s’ha perllongat més d’un any, l’auditoria va començar amb una primera fase d’observació dels processos d’aprenentatge i la relació entre els professionals i els alumnes del centre, tal com ho va anomenar Flotats, «l’etapa d’autoauditoria». En aquest sentit, els mateixos professionals del centre van dur a terme una compilació de documentació sobre la política d’actuació del programa i la documentació necessària per tirar endavant el projecte. Posteriorment, es va iniciar el procés d’avaluació in situ de l’auditor provinent d’Anglaterra, indret en el qual es troba la seu de la NAS. Durant aquesta etapa, l’enviat especial va dedicar-se a «prendre nota durant la intervenció directa de tot l’equip de professionals i alumnes», va indicar Flotats. A la segona jornada, l’auditor es va encarregar d’entrevistar l’equip directiu (coordinadora i tècnica) i revisar la documentació i els protocols que corresponien a la primera fase del procés. Finalment, el representant de la NAS es va centrar en dur a terme entrevistes amb els familiars més propers dels cinc alumnes que formen part del programa JEI.

El comitè d’experts que va atorgar el reconeixement va establir que els punts forts de la iniciativa giren al voltant de la qualificació de l’equip de professionals, en tant que són coneixedors de les característiques principals dels afectats pel TEA i «actuen amb l’empatia necessària que requereixen aquestes persones», va afirmar Flotats. Un altre dels punts forts que va destacar el jurat internacional va ser la connexió amb els comerços locals amb la finalitat «d’establir una via de relació directa entre els alumnes i  l’exterior per tal d’afavorir la socialització i la comunicació», va ressaltar la coordinadora.

D’altra banda, des de la Fundació Tutelar es va indicar que a part de la certificació de prestigi, «esperem que es doni més visibilitat a les vies d’inserció social de les persones amb TEA». Flotats va afirmar que la intenció de la Fundació és arribar més enllà de les mateixes famílies dels afectats. De la mateixa manera, va assenyalar que «voldríem disposar de més recursos per tal d’incidir d’una manera més efectiva a la societat a l’hora de dur a terme els nostres projectes». 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu