La literatura grega té un capítol que avui dia adquireix actualitat màxima: La trilogia d’Orestes d’Esquil. L’heroi és un personatge que es veu sotmès a la fèrria llei de la venjança familiar i de la sang. Una mica la llei del talió que l’obliga a morir, com a conseqüència d’una fèrria cadena que comunica odis, desitjos, ambicions d’estirps i clans familiars. Representa la comunitat sotmesa a la fosca turbulència de la llei de la sang. Una mica el que passa ara en que cada dictador dicta com a successors l’hereu, cada empresari dóna el relleu al fill i tots fem transmissió del que tenim al més proper, sense valorar si és creedor o si està capacitat per tirar endavant amb les responsabilitats. El dramaturg grec en la seva culminació de la trilogia salva a Orestes al fer que no sigui jutjat pels representants de la venjança, sinó pels protectors de la comunitat. O sigui, és el primer cas en el que es substitueix les complicitats de la tribu pels principis jurídics d’una ciutadania lliure. La democràcia fa partícips a tots i no a uns quants que sempre han exercit les seves llibertats amb les lleis de sang.
Penso en la figura d’Orestes al veure que la història literària abans de Crist té plena vigència. I hauríem d’agafar l’obra de l’autor grec –tenim oblidats als clàssics– per tal que l’opció de la llibertat ciutadana no retrocedeixi davant la força de la visió mafiosa. La democràcia, segons els filòsof Rafael Argullol constitueix una excepció –humanista i il·lustrada– en la forma organitzativa dels humans. Només amb el retrocés de l’egoisme, la rapinya política o els interessos de família, es pot arribar a construir una societat lliure.
Traslladem aquesta trilogia d’Orestes a casa nostra. Tenim un munt i totes molt reveladores de la lluita entre el cervell i la sang. Els clans són els que impedeixen una llei cívica, perquè tenen les seves normes i no admeten cap altra. Però com en el cas d’Orestes, hi ha moments que el sistema ha de canviar per bé de tots, malgrat que a alguns els importi ben poc.
Per a més informació consulti l’edició en paper.