El ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, va anunciar ahir que Andorra ha arribat al topall màxim de refugiats ucraïnesos acollits arreu del país, segons van establir en el moment d’aplicar el decret sobre emergències humanitàries. En aquest sentit, el Govern va decidir ampliar el nombre total d’aquests en 35 persones, la qual cosa eleva el límit fins a 285. En vista de la demanda d’un contingent de famílies que arriba des del país en guerra, «l’Executiu ha acordat incrementar la quantitat de persones que poden venir al Principat en qualitat de refugiats sense originar un efecte crida que col·lapsi els nostres serveis i les nostres capacitats», va declarar Jover.
Dels 250 exiliats que actualment es troben a Andorra, 245 contemplen l’autorització de residència al país, el permís de treball i la protecció sanitària que l’Administració els facilita, mentre que els cinc restants estan pendents de rebre la pauta completa de vacunació contra la covid-19. Seguint aquesta línia, el ministre Portaveu va recordar que els refugiats gaudien, fins ara, d’una cobertura sanitària mitjançant un finançament directe del Govern, però, a partir d’ara, «des d’Afers Socials es durà a terme un procés de verificació de les situacions econòmiques de cadascú per filar prim i comprovar quines són les persones que realment necessiten una cobertura total gratuïta».
Així, els desplaçats hauran de seguir el mateix procediment que els afiliats per tal d’obtenir les prestacions de la CASS. Tot i això, Jover va destacar que «flexibilitzarem els requisits» amb relació a la documentació que han d’aportar els refugiats per justificar els nivells de renda que perceben i, així, optar a la cobertura sanitària. Davant de les dificultats propiciades pel context bèl·lic i la distància amb el seu país d’origen, «Afers Socials rebaixarà l’exigència dels comprovants necessaris per justificar les raons laborals o la situació econòmica de les famílies», segons va afirmar el ministre Portaveu.
Finalment, Jover va recalcar que l’augment del topall màxim d’acollits ja es preveia en el moment de posar en marxa el decret en funció de les demandes i la capacitat operativa del Govern per emprendre aquesta acció. A més a més, va incidir en què actualment «la situació és més estable» i el ritme d’arribada de persones provinents d’Ucraïna no és tan rellevant com a l’inici de la invasió russa.