Search
Close this search box.

El Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra (FNJA)modificarà l’estructura i ampliarà els límits d’edat del col·lectiu jove, que passarà dels 16 als 29 anys fins dels 15 als 35 anys. Això permetrà augmentar el nombre de membres, de 12.000 fins a 18.000. Aquestes són algunes de les modificacions que s’han inclòs en la Proposició de llei de modificació de la Llei del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra presentada ahir al Consell General, amb el suport de tots els grups parlamentaris i de la consellera no adscrita, Carine Montaner. 

El criteri de reduir l’edat d’inscripció fins als 15 anys es deu a què l’associació vol tenir un accés més directe amb les persones que estan en edat escolar i començar a crear aquesta consciència d’utilitat del Fòrum. La franja també s’ha ampliat fins als 35 anys, per adaptar-se a les recomanacions del Consell d’Europa i així, alinear-se amb les directrius dels països de l’entorn.
Una altra de les novetats és la creació de la figura del director del FNJA, amb l’objectiu de donar més qualitat al marc estratègic de contacte amb les institucions; i d’un cos tècnic per defenir uns estatuts més clars i oferir una estratègia de continuïtat als projectes.

Així mateix, en la modificació s’ha previst un augment del pressupost anual fins als 80.000 euros. D’aquesta manera, tenint en compte que l’ens es finança mitjançant els pressupostos generals de l’Estat i aquests equivalen a la xifra resultant de multiplicar per 4,5 el total de joves residents o nacionals (18.000 aproximadament) quedarà ampliada la seva dotació pressupostària.
A més, s’ha habilitat la possibilitat que la celebració de l’Assemblea Jove es pugui realitzar de forma telemàtica, amb l’objectiu d’afavorir el màxim de quòrum, tenint en compte que una gran part del col·lectiu no viu a Andorra i es troba estudiant a l’estranger. Actualment, encara s’està desenvolupant la plataforma, la qual s’espera que s’utilitzi per primer cop a la primera assamblea amb motiu de l’aprovació de la llei.

El procés de reestructuració ha comptat amb joves, antics membres del fòrum, associacions, els serveis de joventut tan nacionals com comunals, les institucions que treballen amb joves, el Ministeri d’Afers Socials i el Centre de Recerca d’Estudis Sociològics (CRES). En l’acte, el vocal de la taula permanent del FNJA, Oriol Servera, va assegurar que «el Fòrum ha de permetre portar la veu de les persones joves a les intitucions, tant nacionals com internacionals, per poder defensar els drets i oferir oportunitats reals i igualitàries entre tota la joventut». 

Paral·lelament, una de les prioritats de l’entitat és dinamitzar l’activitat del dia a dia i el format assambleari per adaptar-lo al perfil del jove que hi ha al país, i garantir la màxima participació, «d’una entitat democràtica com ha de ser el Fòrum», va recordar Servera. La segona prioritat de l’FNJA és entrar al Fòrum Europeu de la Joventut, una plataforma d’organitzacions juvenils internacionals no gubernamentals.

Per acabar, els consellers que van entrar la proposta van ser Ferran Costa per part de Liberals, la demòcrata Sandra Codina, Carles Sánchez, del PS i Oliver Alís, de Tercera Via; acompanyats de Servera i Mario Giménez del FNJA. 
 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu