Search
Close this search box.

Les allaus són un despreniment natural molt comú en les zones d’alta muntanya durant l’hivern. Per poder controlar-les i evitar que es desprenguin i puguin ser un perill per a les persones, sigui en habitatges o en carreteres bastant transitades, es realitzen despreniments artificials. En el cas d’Andorra, l’àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) és la que s’encarrega de controlar 18 zones del país, segons va donar a conèixer el cap de l’àrea, David Palmitjavila.

«Controlem tot el que es fa amb les allaus que afecten carreteres generals i secundàries, de les quals tenim sota vigilància unes 18 zones», va detallar. Així doncs, els senyals d’alarma que fan que decideixin de manera preventiva disparar certes allaus són els nivells de nevada i de ventades que es preveuen o s’estan donant durant una jornada de nevada. Palmitjavila va recalcar que «en funció d’on ve la nevada o la ventada es fan diferents mesuratges en certs punts de la geografia andorrana per tenir un dibuix de la zona amb qüestió per decidir si disparar o no certes allaus per prevenció» i va afegir que «si es fa de manera controlada, es va buidant la quantitat de capes de neu que hi ha a la muntanya perquè no vagi creixent de forma contínua durant l’hivern i arribés a un punt en el qual el volum de neu pogués arribar a la carretera tallant la circulació».

Així doncs, de les 18 zones que controla el COEX, n’hi ha algunes que estan protegides per sistemes passius mitjançant xarxes metàl·liques, de fusta o de pedra que aguanten la neu a la muntanya encara que nevi molt o canviï molt la climatologia. «Són allaus que estan protegides sempre, independentment de la nevada», va recalcar el cap de l’àrea del COEX. Ara bé, hi ha algunes allaus que no tenen sistemes per tenir-les controlades o aturades durant tot l’any, d’aquí que facin servir sistemes per detonar-les provocant despreniments artificials. El COEX disposa de tres tipus de dispositius diferents: el sistema Gasex, el canó avalancheur i l’heligranadatge. «El que més utilitzem és el sistema Gasex», va precisar Palmitjavila, el qual es troba instal·lat a Les Fonts i a l’Hortell d’Arcalís a més de la zona de la Guardiola a Soldeu. El sistema funciona a partir d’uns tubs, que contenen propà i oxigen, instal·lats a la muntanya als punts de sortida més habituals de les allaus. Aleshores, es realitza una detonació a distància i, automàticament, l’espurna provoca una ona expansiva a la boca del tub que causa el despreniment artificial, va explicar el cap de l’àrea del COEX.

«El segon sistema que tenim és el canó avalancheur, del qual només en tenim un a Andorra», va esmentar. Es troba instal·lat a la zona d’Encodina d’Arcalís i destaca per ser un artefacte molt similar al canó militar. «Disparem manualment una càrrega explosiva mitjançant una fletxa, la qual surt des del canó i impacta contra la muntanya per provocar una allau de manera controlada», va detallar posant en relleu que durant la nevada del Pont de la Puríssima van arribar a disparar fins a un total de 13 trets amb aquest tipus de canó.

Finalment, l’heligranadatge és el tercer dispositiu que fan servir des de l’àrea del COEX per provocar despreniments artificials. Per tractar les allaus que no tenen protegides, de manera excepcional, sol·liciten als artificiers de Bombers per llençar càrregues explosives des d’un helicòpter. «Els vols es fan exclusivament amb personal militar format per fer servir aquesta tècnica de detonació», va puntualitzar el cap de l’àrea de COEX. A més, va recordar que les pistes d’esquí també fan ús del sistema de l’heligranadatge com del Gasex per provocar despreniments artificials.

Els horaris en les quals el COEX realitza les detonacions de les allaus tenen lloc en dues franges: entre les 05.00 hores i les 06.00 hores i entre les 22.00 hores i les 23.00 hores. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu