Search
Close this search box.

L’equip de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) ha realitzat 10 vegades més tirs preventius per allaus aquesta temporada 2021-2022 respecte als anys passats. En concret, s’han realitzat 202 dispars de Gasex preventius, a diferència de la vintena que es comptabilitzen habitualment, arran les nevades intenses a diferents punts de les muntanyes. A més,també s’han comptabilitzat 16 tirs amb el sistema del canó Avalancheur. Amb tot, el COEX, controla 18 zones d’allaus que afecten a les carreteres.

D’altra banda, el cos ha netejat 17.000 quilòmetres de vies durant l’hivern, i paral·lelament, s’han picat 175 quilòmetres de gel de les cunetes i a alguns trams de carreteres, i també hi ha hagut una feina important en salar les carreteres. En aquest sentit, les característiques de les nevades han estat peculiars, pel fet que el volum s’ha concentrat a l’inici de l’hivern. «Podria qualificar l’hivern de normal pel que fa a la quantitat de neu que ha caigut, però atípic per com ha caigut», va assegurar el cap del COEX, David Palmitjavila, ahir en la presentació del balanç de la temporada.

Com a peculiaritat, també hi ha hagut més fases negres –s’han de tallar completament les carreteres– i paral·lelament, menys fases taronges –restricció de vehicles pesants– i vermelles –tots els vehicles han de circular amb cadenes–. «Això ens ha permès treballar amb una certa normalitat, perquè les fases taronges i vermelles són les que més ens dificulten la feina», va afegir Palmitjavila. Més que per allaus, els tancaments per fases negres es van deure a la prevenció dels forts vents i a la mala climatologia que hi ha hagut a zones com Soldeu o la Coma de Ransol en dates turístiques com la Puríssima o Setmana Santa.

Aquesta situació peculiar del 2021 s’ha donat, en part, perquè la nevada de principi de temporada ha estat, segons els experts, la més important en 40 anys. Amb relació a això, el cap de l’empresa va valorar que «a nosaltres se’ns a concentrat la feina de tota la temporada gairebé amb 30 dies». Per una altra part, la covid-19 també ha estat un factor addicional, i Palmitjavila va assegurar que «si hagués continuat nevant, la maquinària s’hagués pogut trencar, hem tingut molta sort en aquest sentit».

Pel que fa als treballs efectuats, un total d’1,4 milions d’euros han anat destinats a arranjaments i actuacions de millora a les carreteres. La zona que ha rebut més inversió ha estat la CS-240 de Montaup, on s’han assignat 393.137,88 euros. «Els diners públics són els que són i, per tant, des de fa un parell d’anys tenim una manera de treballar més lligada amb l’eficiència que als resultats per complir per totes les missions que se’ns donen», va apuntar el cap del COEX. En aquesta línia, l’equip també executa tasques de neteja de carreteres, i en aquesta temporada s’han recollit un total d’11 tones de residus a les vies i punts de berenada, amb l’ajuda de subcontractats. 

Com a novetat, l’any passat es va fer una prova pilot amb col·laboracions amb empreses externes de segat de vegetació, i els resultats han mostrat que s’ha produït un 45% més de segat que amb mitjans propis, perquè «sovint, la urgència i els accidents fan que haguem de destinar personal que hauria de fer feines preventives a feines curatives». El COEX també ha creat una guia de projectes amb l’objectiu de crear recomanacions perquè els projectistes facilitin la seva feina i que es pugui conservar el patrimoni natural. 

Per acabar, el COEX compta amb un servei d’activitats d’urgència amb guàrdia les 24 hores del dia. L’any 2021,s’han realitzat 59 sortides d’emergència i el servei també ha intervingut amb 58 accidents de trànsit. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu