Search
Close this search box.

El 63% de l’electricitat consumida a Andorra durant l’any 2021 va ser d’origen renovable. Aquesta xifra mostra un percentatge d’energia verda elevat i molt superior a l’assolit l’any 2020, quan es va superar per primera vegada la meitat d’origen renovable, amb un 53% del total.

La sostenibilitat és un dels pilars de FEDA, que té com a centre de la seva activitat la central hidroelèctrica, 100% renovable. Per això, a banda de les inversions per mantenir la central i fer-la el més eficient possible, des de l’any 2019, FEDA ha apostat per fomentar les fonts netes també en la importació.

Així, gràcies als contractes de compra d’energia a llarg termini, que cobreixen al tomb del 42% del total de l’electricitat consumida a Andorra, s’ha anat incorporant la garantia que una part d’aquesta sigui d’origen renovable. De fet, aquest 2021 va entrar en vigor el conveni amb Endesa, que preveu que com a mínim 70 GWh de l’energia importada d’Espanya sigui d’origen renovable. A més, el conveni signat amb EDF l’any 2019 també va ampliar el 2021 el volum d’aquest tipus d’energia, amb una part garantida d’origen eòlic. 

El 2021, el total de l’electricitat consumida a Andorra va ser de 533.043 MWh/any, i el 63% provenia d’origen renovable, el 30% eòlic, el 29% hidroelèctric i el 4% fotovoltaic. A més, caldria afegir la valorització de restes, que és un 4,55%, ja que la part procedent de l’aprofitament dels residus biodegradables és energia renovable. D’altra banda, també s’ha consumit un 22% d’energia nuclear, un 10% de gas, i un 0,7% de carbó. 
 

Producció nacional

En últim terme, pel que fa a l’origen de l’energia consumida, el 20% s’ha produït al país i el 80% restant s’ha importat de França i d’Espanya. Del total de producció nacional, la principal font d’electricitat és la central hidroelèctrica de FEDA, la qual ha generat 78.827 MWh/any i, en segon lloc, també té presència el centre de tractament de residus, que ha provocat 16.897 MWh/any. A tot això, cal sumar-hi les instal·lacions fotovoltaiques i també les minicentrals hidràuliques. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu