El projecte Aptitude, impulsat pel Servei d’Envelliment i Salut del SASS, ha fet un estudi sobre la situació cognitiva i física de la gent gran d’Escaldes-Engordany. Dels resultats d’aquesta intervenció, destaca que el 49% dels ancians tenen problemes auditius: sordera o hipoacúsia. Tot i això, «tothom està bé físicament i poques persones han presentat un deteriorament cognitiu i emocional», segons va explicar la cap del Servei d’Envelliment i Salut del SASS i responsable del projecte, Eva Heras.
La iniciativa va arribar al febrer a Escaldes-Engordany i va fer una avaluació integral a 269 persones de la tercera edat. D’aquestes, 180 eren dones i 89 eren homes, amb una edat mitjana de 76 anys. Segons Heras, gràcies a aquestes valoracions «s’ha aprofitat per fer derivacions a especialistes mèdics i a tallers que el comú té en funcionament». Així mateix, la responsable del projecte va comentar que aquestes avaluacions «queden escrites a l’historial mèdic».
Pel que fa als resultats dels diagnòstics, després dels problemes d’audició, destaca que un 15% dels participants tenen una dolenta qualitat del son, un 14% es troba en risc de depressió i un 9% té una mala nutrició. En aquest sentit, Heras va remarcar que «parlem de riscos, no de diagnòstics».
D’altra banda, també es van donar els resultats del nivell físic de les persones grans de la parròquia, on destaca que el 44,4% siguin molt actius i només un 4,9% són sedentaris.
Tot i això, els resultats de l’estudi d’enguany es diferencien bastant dels dos estudis que es van fer anteriorment a Canillo, l’any 2020, i a Sant Julià de Lòria, l’any passat, quan van ser més negatius, principalment a causa de la pandèmia.
Pel que fa a les persones detectades fràgils o prefràgils, se les adreçarà al pla d’intervenció multicomponent Amicope, un programa de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB. Aquest pla, que té una duració de 12 setmanes, comptarà amb una sessió setmanal de dues hores i mitja, dividides en tallers i exercicis físics. En aquest aspecte, la consellera d’Acció Social, Magda Mata, va dir que les polítiques comunals «potencien les activitats físiques i cognitives» per a la gent gran. A més, Mata va explicar que «ara s’ha obert un nou taller cognitiu» i que, «si és necessari, s’implementarà alguna altra acció».