El conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, referma la seva posició de dubtes enfront de la «inseguretat jurídica» que pot arribar a originar la Llei per la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme. En aquest sentit, va afirmar que «aquest decret llei és una mesura que en cap cas necessita el país en aquest moment» i va reflectir el seu recel envers la legalitat del text que va aprovar el Consell General el mes passat amb solament els vots favorables dels grups de la majoria parlamentària (Demòcrates, Grup Parlamentari Independent i Ciutadans Compromesos).
Continuant en el mateix punt, Dolsa va denunciar que aquesta situació de «descontrol del sector de la construcció no s’hauria donat si s’haguessin dut a terme els estudis d’urbanisme fa tres anys per part del Govern». Amb la finalitat de pal·liar aquesta situació, el grup de la minoria vol promoure en el si de la comissió d’urbanisme del Comú d’Ordino un estudi en profunditat del Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP). Un cop els informes estiguin definits, «tindrem eines que ens serviran per modular i regular el creixement de la parròquia sense ocasionar un context de descontrol com l’actual».
Paral·lelament, el representant de la minoria no va entrar a valorar el contingut de la llei ni el seu fons, ja que «primer de tot, crec que incorre en inconstitucionalitat». Així, també va afirmar que, de moment, no es durà a terme cap acció de denúncia individual davant la Justícia, perquè, segons Dolsa, les actuacions legals en contra de la llei s’han materialitzat per part de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), la qual va portar el text al Tribunal Constitucional pels «dubtes» que genera aquesta nova directriu.
Armengol, nou conseller
D’altra banda, la sessió de Consell de Comú va girar al voltant de l’aprovació de tres punts, entre els quals es trobava la jura de càrrec del nou conseller de comú del grup de la minoria Movem Ordino, Jean-Michel Armengol, el qual substitueix a Sandra Tudó. Després de realitzar el protocol d’investidura davant del cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, Armengol es va mostrar «obert al diàleg amb X’Ordino per abordar el final del mandat de la corporació amb el màxim d’actuació per part de la minoria». Així, va indicar que ambdós grups valoraran punts d’entesa per tractar la instal·lació del laboratori P3 de Grifols a la parròquia.
«Primer de tot, els ciutadans ens hem de preguntar si el lloc on volen materialitzar aquesta infraestructura és el més adequat», va subratllar Armengol. Igualment, el representant de Movem Ordino va adoptar una posició inicial més crítica amb la instal·lació del centre de recerca que la seva predecessora (Tudó). Aquest canvi de posicionament es produeix, segons va emfasitzar Armengol, «perquè les veus del poble es queixen i es plantegen dubtes sobre el perill per la salut pública i també sobre l’impacte paisatgístic que pot produir en una zona tan natural en la que es vol construir el laboratori». De la mateixa manera, Movem Ordino sosté la necessitat de dur a terme «una consulta ciutadana» sobre la construcció de l’edifici. A banda, Armengol també va recalcar que «alguns aspectes del projecte generen dubtes jurídics».
Quant a la posició del comú, Mortés va reiterar que la ubicació del laboratori P3 es va decidir fa molt de temps i «les obres han començat amb normalitat i tot segueix segons el previst». Per últim, va indicar que els comuns no tenen la potestat per dur a terme consultes ciutadanes, ni tirar endavant referèndums. Una posició que s’alinea amb el criteri del cap de Govern, Xavier Espot, que en nombroses ocasions ha proclamat la negativa de dur a terme un procés participatiu per un projecte que creu beneficiós pel país.