Search
Close this search box.
  • Membres de les diferents candidatures exposen el “tronc comú” del programa de demòcrates

ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Naudi, Palmitjavila, Farré, Gil, Mas i Marín presente, ahir, el tronc comú a totes les parròquies del programa Foto: ana / D. R.

«Unificar criteris entre les administracions comunals per garantir la igualtat entre tots els ciutadans amb independència de la parròquia on visquin». Aquest podria ser el resum del tronc comú dels programes electorals amb els que concorren a les eleccions comunals Demòcrates per Andorra. Aquest apartat es divideix en set eixos, el darrer dels quals resumeix la resta sota l’epígraf Uns comuns al servei del país. Membres de les sis candidatures de la formació van presentar ahir el bloc comú, i van assegurar, en boca de la candidata a cònsol menor a Ordino, Consol Naudi, que «quan es parla el mateix idioma és més fàcil», però encara que els comuns siguin de diferents colors, igualment es treballarà des del consens per tirar endavant les reformes necessàries, tal i com s’ha començat a fer en el mandat que ara s’esgota.

1- Una administració al servei dels ciutadans.

La candidata a cònsol menor per Ordino, Consol Naudi, va ser l’encarregada de defensar una «administració ràpida, ben dimensionada i àgil» com a «principal actiu a favor de la llibertat i dels drets dels ciutadans».

En aquest punt, els demòcrates volen continuar revisant les lleis de competències i transferències seguint els criteris «de subsidiarietat i complementarietat», per evitar duplicitats i corregir ineficiències. Així mateix, es volen dissenyar un processos administratius «més àgils i propers als ciutadans». Naudi també va informar que es revisarà la llei de la Funció Pública per «facilitar la mobilitat entre totes les administracions» i així «corregir dèficits puntuals». Una altra llei a revisar és la de contractació pública «per facilitar i simplificar» el mancomunació de serveis. També es treballarà en un únic servei tributari nacional. Aquestes revisions i modificacions són sempre amb l’objectiu «d’homogeneïtzar» i perseguir una major eficiència.

2- Unes finances comunals sostenibles.

«L’endeutament dels comuns suposa un fre per a la seva capacitat d’intervenció», va començar el candidat a cònsol major encampadà, Jordi Mas. I a més, pot esdevenir un «risc per a la sobirania d’Andorra». Per això s’adoptaran mesures de control de la despesa i es seguirà una política inversora «realista, responsable i equilibrada», en la què les inversions es realitzin de manera «homogènia» al llarg del mandat i evitar així que les finances comunals estiguin excessivament subjectes a les fluctuacions de l’economia. Per aquest mateix motiu, DA proposa la revisió del sostre d’endeutament.

3- Una política social equitativa

Trini Marín, candidata a cònsol major a Escaldes-Engordany, va manifestar que «la situació ens obliga a preocupar-nos i fer costat les persones que ho necessiten». Així va prometre que es treballarà perquè tothom qui ho necessiti tingui accés a subvencions i ajuts. En aquest camp, DA també defensa «l’harmonització» de les polítiques en aquest camp al llarg de les diferents parròquies per garantir la igualtat.

En aquest punt, una de les propostes recollides en el programa de DA és la revisió dels preus públics per esglaonar les subvencions en funció de les possibilitats. Igualment, i en la línia del ja apuntat des de la Reunió de Cònsols, DA aposta per la publicitat dels preus públics i les subvencions perquè els usuaris coneguin el cost que assumeix l’Administració.

D’altra banda, Marín també va assegurar que la seva formació «aposta per una atenció domiciliària consensuant un marc general d’actuació entre els comuns i el Govern», i que es col·laborarà i participarà en la redacció de la llei d’atenció social en la què treballa el grup parlamentari demòcrata.

4- Una política turística i de comerç nacional.

«La prosperitat de les parròquies és indissociable de la del país», va començar David Palmitjavila, candidat a cònsol menor a Canillo la seva exposició de les polítiques a seguir en l’àmbit del turisme. DA parteix, doncs, d’una visió de país i aposta per una coordinació de les polítiques en aquest àmbit. La formació diu que s’analitzaran les inversions a fer en promoció, tenint sempre en compte el retorn esperat d’aquestes.
Vinculat al turisme, es vol millorar la imatge del país a nivell de mobilitat. Hi ha una «mancança a nivell d’aparcaments», va assegurar Palmitjavila, que va apostar per la instal·lació de plafons informatius per facilitar el trànsit. «És important per una imatge d’ordre», va sentenciar el candidat canillenc.
També es vol facilitar l’obertura de comerços a partir d’incentius fiscals.

5-Desenvolupament urbanístic racional.

La candidata a cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, va defensar en aquest punt el paisatge com «un dels actius més sòlids» del país, i per tant s’ha de preservar. Partint d’aquesta base, DA revisarà els plans d’urbanisme amb criteris de «sostenibilitat, creixement equilibrat i responsable, i cooperació amb els particulars». Els cònsols demòcrates voldran modificar la llei del sòl, per reactivar també el sector de la construcció econòmicament, i incentivar la implantació d’energies renovables i les millores d’eficiència energètica. Així mateix, es promourà un pla nacional d’embelliment.

6- Una cultura també en clau nacional.

L’àmbit cultural no és l’excepció i DA també ho tracta amb visió de país. Aquest eix va ser defensat per la candidata a cònsol menor a Andorra la Vella, Neus Farré, que va exposar la proposta d’editar una agenda cultural única, incloent les activitats programades des dels comuns, el Govern i també els privats, com s’ha fet aquest any a Escaldes-Engordany. A banda, també es vol promoure els artistes nacionals, conjuntament amb el Govern.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu