L’Audiència de Lleida va confirmar ahir la denegació del tercer grau penitenciari a l’exalcalde de la Seu d’Urgell i exconseller de la Generalitat, Jordi Ausàs, que va ser condemnat l’any passat a quatre anys de presó per contraban de tabac, decisió que va ser recorreguda per la seva defensa.
Serveis Penitenciaris va concedir a Ausàs el tercer grau el passat mes de setembre, només tres mesos després d’entrar a la presó, i per això, la Fiscalia de Lleida va interposar un recurs contra aquesta concessió a l’entendre que era prematura. A més, l’exconseller republicà no havia pagat la multa que li va interposar en concepte de responsabilitat civil ja que la junta de tractament de Ponent, la presó en la qual compleix la seva pena, va proposar que se li concedís el segon grau i no el tercer.
El passat mes de novembre, el jutge de vigilància penitenciària de Lleida va estimar el recurs interposat pel fiscal i va revocar la concessió del tercer grau Ausàs. Aquesta revocació va ser recorreguda en apel·lació per la defensa de l’exconseller davant l’Audiència Provincial, que ara ha tornat a denegar-li el tercer grau a Ausàs en compartir la decisió del jutge de vigilància penitenciària en el sentit que considera «prematura i improcedent la classificació inicial del penat en tercer grau, que s’ha de concedir només de forma excepcional».
Una quarta part de la condemna/ El tribunal té en compte, en primer lloc, que Ausàs encara no ha complert ni una quarta part de la condemna –fet que succeirà aquest proper juny– i considera que és «certament rellevant l’escàs temps transcorregut» des de la seva entrada a la presó fins que es li ha concedit el tercer grau.
Va destacar, així mateix, que la junta de tractament de la presó lleidatana va proposar que se li classifiqués en el segon grau atenent que el penat no accepta la seva participació en el grup criminal que va dur a terme el delicte continuat de contraban, ja que la seva motivació delictiva estava centrada en lucrar-se sense tenir en compte la repercussió fiscal de la seva conducta, tot i estar ostentant en aquest moment un alt càrrec en l’administració pública. «Encara que l’intern no presenti problemàtica toxicològica ni mental, no consti la comissió de nous il·lícits i compti amb vinculació externa, la classificació en segon grau de tractament resulta més adequada amb la finalitat que pugui assolir una major interiorització de la seva responsabilitat», va assenyalar el tribunal.
Finalment, l’Audiència va ressaltar que tampoc es pot considerar complert el requisit relatiu al pagament de la responsabilitat civil, «ja que el penat únicament ha ingressat una vuitena part de la indemnització fixada en la sentència, oferint la justificació que la resta correspon abonar-lo a els altres condemnats, malgrat que es tracta d’una condemna solidària, el que evidencia escasses garanties que permetin assegurar la satisfacció futura, així com una nul·la voluntat de reinserció».
Per tot això, l’Audiència de Lleida va desestimar el recurs d’apel·lació interposat per la defensa d’Ausàs mitjançant una decisió contra la qual, deixen clar, que no entra cap recurs més.