Amb l’objectiu de crear llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social, l’empresa d’inserció laboral de Càritas d’Urgell, Nougrapats, ha posat en marxa una web de venda de roba i productes de segona mà que, en el primer mes de funcionament, ha aconseguit una recaptació de 2.000 euros. Grapats.com és una iniciativa pionera a l’Estat espanyol a nivell d’ONG que comercialitza en el mercat d’internet roba, complements i altres objectes de segona mà. El seu director, Josep Casanova, va explicar ahir durant la seva presentació que l’objectiu que s’han fixat és «arribar als 60.000 euros en vendes durant el primer any i als 120.000 euros el segon».
En els propers dies tiraran endavant una campanya de difusió que, en un primer moment, es desenvoluparà a la Seu d’Urgell i a Andorra. Casanova que, no descarta un futur acord de col·laboració amb Càritas del Principat, va emfatitzar en la necessitat de poder fer-se presents en un sector «en què la competència és important».
La voluntat és aconseguir expandir-se a d’altres territoris «a través d’una política de pactes o aliances que permetin promocionar la participació i la implicació de la societat en els àmbits del consum i de la sostenibilitat ambiental».
Volen arribar a tota mena de públic. Ara mateix les visites a la nova web respon a un perfil femení i «curiosament d’Andalusia, tot i que no sabem ben bé per quines raons». En el portal es poden trobar un gran nombre de productes reciclats de qualitat a preus bastant econòmics.
Els clients poden realitzar les seves compres amb total seguretat a través de la xarxa i el termini de lliurament dels articles un cop feta la comanda oscil·la entre els tres i els cinc dies depenent de la zona. Els consumidors disposen de 15 dies per retornar el producte si no estan satisfets amb la compra. Si la venda és inferior a 15 euros es cobren 2,90 euros en concepte de despeses d’enviament i si és superior a aquesta xifra no hi ha cap mena de sobre cost.
INSERCIÓ LABORAL/ Casanova va justificar la presència de l’entitat religiosa en el mercat de la venda de segona mà pel paper que «juga Càritas per ajudar i formar a les persones que no tenen feina i que es troben en un clar risc d’exclusió social». En l’actualitat dóna feina a 12 persones (a sis fixes i a sis d’inserció) amb l’objectiu que es pugui augmentar fins a les 18 a través de Nougrapats, que és l’empresa d’inserció laboral on recau la base de treball del conjunt del projecte.
L’ONG actua «a mena de passarel·la on oferim en un primer moment feina, salari, formació i acompanyament a aquestes persones» i, per tant, el «nostre veritable èxit rau en aconseguir la reinserció de les mateixes al mercat laboral ordinari».
A banda, Nougrapats gestiona la recollida de roba utilitzant (els contenidors i els domicilis) la venda de roba i objectes de segona mà (en la botiga Grapats de la Seu i en una parada instal·lada en diversos mercats) neteja de locals i llars, a més d’oferir suport logístic a entitats i empreses.
Els articles que es venen han estat principalment replegats a través d’una xarxa de 55 contenidors ubicats en més de 25 poblacions. Un cop recollits, passen per un procés de selecció i neteja. L’any passat es van recollir 215.000 quilos de residu tèxtil, dels quals Nougrapats va gestionar una tercera part, i d’aquesta es va poder aprofitar un 8%, segons es recull en la seva memòria anual.
Les vendes van arribar als 30.000 euros i les despeses a la seguretat social van significar uns 32.000 euros. «Per cada 100 euros que venem, 21 euros van a parar a l’erari públic». Es van invertir més de 500.000 euros en projectes de Nougrapats, com ara la reforma i equipament de la nau on es fa triatge dels productes, en tractament i emmagatzematge de roba, en compra de vehicles per a la recollida de roba, maquinària i serveis logístics.
Posteriorment al seu etiquetatge, la segona fase és el servei de bugaderia en el cas dels productes tèxtils. A partir d’aquell moment els objectes de segona mà es comercialitzen en botiga o a través de la plataforma d’internet.
També hi ha el procediment de la donació social per a aquelles persones sense recursos econòmics. En concret el 2015 es van donar un total de 1.200 peces de roba, valorades en 5.617 euros, a 91 famílies distribuïdes entre Puigcerdà, Vielha i la Seu d’Urgell.