- El Grup d’Actuacions Especials participarà en un programa europeu per provar equips de rescat amb gossos H Els GRAE han assistit a el Curs internacional de socors, seguretat i medicina a la munyanta
EL PERIÒDIC
ALP
- Un gos rescata una persona possiblement colgada per una allau. Foto: ACN / FERRAN GARCIA QUERALT
El Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat participarà en un programa europeu per provar equips de rescat en allaus amb gossos. En aquest programa, en què també hi participen empreses privades i diferents universitats europees, seran els GRAE i el grup de rescat dels bombers francesos, SDIS 84, els que provaran els equips en les seves tasques.
Les universitats i les empreses desenvolupen nous aparells per a rescatar persones sepultades en allaus i tant els GRAE com els SDIS 84 s’encarreguen de testar la funcionabilitat d’aquests aparells.
El grup de recerca canina dels GRAE ha estat elegit per a participar en un programa europeu per a testar nous equips i protocols de rescat abans de que entrin en funcionament. Un dels responsables dels GRAE en aquest projecte, Jordi Batlle, ha manifestat que «la funció dels GRAE dins el projecte és testar els aparells per veure si la recerca és efectiva i provar-ne les qualitats».
Durant l’any passat els GRAE van fer unes 400 actuacions de les quals al voltant de 60 van ser a l’hivern, sobretot, les intervencions es centren en allaus i altres accidents que es poden relacionar amb les activitats esportives d’hivern.
El curs de medicina de muntanya
Els Bombers de la Generalitat han col·laborat en el 10è Curs internacional de socors, seguretat i medicina d’urgències a la muntanya que han organitza conjuntament la Universitat de Barcelona, l’Hospital de Puigcerdà, les comissions mèdiques de la Unió Internacional d’Associacions d’Alpinisme (UIAA), la Comissió Internacional de Socors Alpins (CISA-ICAR) i la Societat Internacional de Medicina de Muntanya (ISMM), informa l’ACN.
El responsable de l’Hospital de Puigcerdà, el metge Enric Subirats, ha destaca que «el curs pretén donar més coneixements de socorrisme i rescat en muntanya».
El curs va comptar amb la participació d’un centenar de persones provinents de diferents llocs com Catalunya, Madrid, França, Suïssa o Argentina, i va estar destinat a professionals que treballen o col·laboren en el rescat i en el suport sanitari a la muntanya i també als muntanyencs que volen millorar els seus coneixements.
Els participants al curs van fer un exercici teòric i pràctic de rescat en allaus que va estar coordinat pel GRAE. Batlle va explicar que els GRAE van fer un exercici en què els alumnes van conèixer el procediment operatiu de recerca en allaus amb ARVA, amb sondatge i amb reco.
Un dels participants que va venir de més lluny és metge i guia de muntanya al parc de l’Aconcagua a Agentina, Rodrigo Ricaute, que va valorar molt positivament aquest tipus de cursos que al seu país no es fan i donen recursos i més coneixements a la gent que exerceix la medicina en un àmbit de muntanya.
Durant la part teòrica es van tractar aspectes com la meteorologia amb el meteoròleg, Francesc Mauri; els rescats a Suïsa, amb el director de l’Escola de Rescat d’Air Zermat, Oliver Reisten; els recats a Chamonix, amb el metge del grup de rescat i guia d’alta muntanya UIAGM, Emmanuel Cauchy; i la recerca en medicina de muntanya amb l’investigador de l’Institute de Mountain Medicine SARC, Giocomo Strappazzon.
Per a més informació consulti l’edició en paper.