A la demarcació de Lleida s’han produït durant el passat any un total de 575 accidents de trànsit on s’han vist involucrats animals com porcs senglars, cérvols o gossos. Així mateix, a l’Alt Pirineu i Aran se n’han ocasionat 156 i a Ponent, 419 (una xifra que suposa el 24% del total de sinistres viaris en aquest territori, és a dir, en un de cada quatre accidents de trànsit hi ha estat involucrat un animal, majoritàriament porcs senglars).
Tanmateix, aquest darrer animal ha estat la causa d’un accident al dia de mitjana durant el 2015, un any en què s’han registrat 369 accidents amb porc senglar a la demarcació de Lleida, gairebé el doble que al 2010, quan se’n van registrar 194. Mentre que a Ponent, fa cinc anys, els porcs senglars es van veure involucrats en 150 accidents de trànsit (un 8% del total) i en 44 a l’Alt Pirineu i Aran. Xifres que també han augmentat, ja que el passat any, a Ponent s’han registrat 302 accidents de trànsit amb senglars (un 17% del total d’accidents de trànsit), i a l’Alt Pirineu i Aran, 67.
D’altra banda, l’Alta Noguera és la zona amb una concentració més alta d’accidents de trànsit amb porcs senglars a causa de l’orografia, ja que el terreny és molt extens, amb poca pagesia i molt bosc. Així ho ha explicat a l’ACN el cap de Trànsit dels Mossos a Ponent, Jordi Batista. Per carreteres, la C-12 i la C-14 són les que registren més sinistres amb animals en llibertat.
Problemes en l’agricultura / Batista ha alertat que a part de causar accidents de trànsit, els porcs senglars també ocasionen problemes en l’agricultura, «ja que danyen els conreus i són portadors de malalties a altres animals».
Així mateix, el cap de Trànsit assegura que una de les causes d’aquesta proliferació dels senglars «és que es tracta d’un animal que no té predador i potser no es cacen al mateix ritme que crien, la qual cosa fa que la cabanya sigui molt elevada». A més, «cada vegada es troben més porcs senglars a la plana, on es mobilitzen sobretot entre els mesos d’octubre i gener i preferentment de nit».
D’aquesta manera, Batista creu que una de les solucions podria ser ampliar les temporades de caça o facilitar batudes.
Altres animals / D’altra banda, Batista també ha recordat que el cabriol va causar durant el 2014 un total de 12 accidents de trànsit, mentre que al 2015 n’han sigut 22. «Percentualment, cal tenir aquesta dada en compte perquè ha causat un 83% més d’accidents en un any, tot i que es troba principalment per la zona d’Àger, també va baixant cap a la plana».
A més, Batista ha destacat que una reforma de la llei passa –des del maig de 2014– la responsabilitat de l’accident de trànsit al conductor del vehicle i no al coto, tot i que hi ha excepcions on es dóna la responsabilitat a aquest darrer. Com per exemple, si on s’ha produït el sinistre s’ha fet una caça col·lectiva de caça major entre el moment de l’accident fins a 12 hores abans. Un altre exemple és si no s’ha reparat una tanca trencada o no s’ha senyalitzat la perillositat de la via amb senyals d’animals en llibertat si és una zona informada com a sensible.
Prudència / Batista ha recordat que els senglars són animals que viuen en llibertat i que no «es poden posar portes al camp». En aquest sentit, el cap de Trànsit recomana als conductors prudència, «sobretot de nit que és quan més es mouen aquests animals, així com en les zones senyalitzades com a perilloses a causa d’animals en llibertat».