Sòcia directora de NEXT Human Engineering.
www.next-he.com
nuria@next-he.com
- Foto: EL PERIÒDIC
¿Has provat alguna vegada a posar el teu nom a Google? Hi ha qui diu que si no surts a Google no ets ningú. Podria ser una exageració, però cada cop aquesta afirmació tindrà més sentit: Internet és també un univers en contínua expansió, on acabarem indefectiblement fent cap tots plegats. Som a l’era de la globalització del coneixement i la immediatesa de la informació ha canviat la manera com ens relacionem, com vivim. Estem immersos en primera persona en una de les revolucions més importants de la història de la humanitat, després del descobriment del foc, la roda, l’agricultura o la industrialització.
I amb Internet arriba tot un canvi de paradigma: vaig conèixer la directora de RRHH de tot Europa d’una gran empresa, i no té oficina. Treballa i dirigeix des de casa seva. Els negocis es mouen cada cop més en aquesta altra realitat, les feines, els estudis, les relacions humanes. Aquesta plataforma obre tot un ventall d’experiències que està canviant acceleradament la nostra manera de viure.
En un futur que s’està començant a materialitzar, les persones no tindran una feina en una organització, sinó que treballaran de manera autònoma per a una o diverses empreses. Ja estem tots connectats, i la presència física al lloc de treball molts cops no és necessària. Es busquen els partners adients per a cada projecte en concret. D’això se’n diu treballar en xarxa: tenir un ventall de persones a disposició, a les quals contractar els serveis segons necessitats i per períodes determinats.
Les xarxes professionals com Linkedin o Infojobs posen a disposició dels headhunters i de les empreses tot tipus de perfils en una gran base de dades organitzada amb professionals que estan al mercat. Es calcula que la durada d’un treballador en una empresa serà de dos a cinc anys de mitjana, si estan contractats directament. La rotació serà alta, ara, el treballador, generalment serà extern, en règim d’autònom, i serà contractat per les empreses en funció dels projectes a desenvolupar.
Així que cal preparar-se per acceptar aquest canvi en el model laboral i aprendre les regles, perquè el joc ha canviat. Cal estar mentalment predisposat i sobradament preparat professionalment. Cal saber fer i mantenir els contactes, ampliar coneixement i experiència i treballar les habilitats personals per ser un bon emprenedor del propi projecte personal en aquest nou entorn. La primera innovació a fer és amb un mateix: cal reinventar-se.
Els beneficis d’aquest nou model són que les empreses accedeixin més fàcilment al talent disponible, els treballadors no cauen en la desmotivació i en la disminució de la productivitat. Els treballadors estan obligats a estar permanentment actualitzats, connectats amb les necessitats reals del mercat, i disposats a oferir el millor de si mateixos. A partir d’ara, el que lligarà algú a una empresa serà el seu grau de competència i d’esforç. Cert que desapareix la seguretat que donava el contracte indefinit. Però fomenta la cultura de l’esforç, la innovació permanent, la creativitat i la productivitat. I des del meu punt de vista, ens farà més àgils a l’hora d’haver de fer canvis de rumb ràpids al llarg de la vida. La vida laboral serà més incerta, sí, però molt més emocionant.
Per a més informació consulti l’edició en paper.