Search
Close this search box.

El Protocol d’intervenció amb ossos als Pirineus ja està aprovat. El document, segons les administracions que l’han redactat, respon a la voluntat de «consensuar una estratègia d’intervenció davant de possibles exemplars problemàtics». Així, el document es configura com l’eina per «prevenir i resoldre amb rapidesa i eficàcia, entre d’altres, casos de conflicte entre ossos i humans».

Goiat  

En el cas concret de Goiat, amb els antecedents d’atacs constatats durant el 2017 i el 2018 gràcies al seguiment amb collar GPS, aquest exemplar ja té actualment la consideració d’»os reiteradament depredador». Malgrat això, la direcció general de Medi Natural no en preveu l’expulsió fins després del període d’hibernació i tampoc no ha garantit que es faci efectiva, malgrat la petició del territori, perquè aquest divendres han afirmat que prèviament «està previst reforçar les mesures aversives per intentar modificar el seu comportament». Els responsables del programa hi han afegit que «segons els resultats obtinguts, després de la valoració del Grup de Treball de l’Os bru als Pirineus, es prendrà la decisió pertinent d’acord amb allò que estableix el Protocol per, si és el cas, capturar-lo i retirar-lo. 

La Generalitat ha reconegut enguany que Goiat «ha manifestat un comportament depredador atípic» i han afirmat que «no es descarta cap opció i que aquesta decisió «requerirà un sòlid posicionament tècnic i un consens intergovernamental». Segons dades del Govern, només fins a l’agost Goiat va matar 22 ovelles, 9 cavalls i eugues -la majoria al Pallars Sobirà i a l’Aran-, i una cabra, a banda de provocar danys en un 8 ruscos d’abelles. 

El protocol d’intervenció l’ha impulsat la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d’Aran, i l’ha elaborat el Grup de Treball de l’Os Bru als Pirineus. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu