Avui es celebra el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, un acte que remarca els principis fonamentals de la llibertat de premsa, analitza la situació que hi ha en els diferents països i defensa els mitjans de comunicació dels atemptats contra la seva independència.
En aquest sentit, Andorra se situa a la 39a posició d’entre 180 països al rànquing de llibertat de premsa del 2021, publicat per l’organització internacional Reporters Sense Fronteres (RSF). «Pot semblar una bona xifra, però no ho és gaire si tenim en compte que el primer any que va formar part d’aquest informe, el 2013, Andorra es trobava al cinquè lloc», va destacar el president de l’Associació de Professionals d’Andorra (APCA), Marc Segalés.
L’APCA intervé, com va informar el president, quan convé defensar aquesta llibertat d’expressió o d’informació, i també es mantenen trobades amb els diferents grups polítics per intentar explicar «la nostra visió i que es pugui fer esmena a les lleis».
Així doncs, ja feia tres anys que el país es mantenia a la 37a posició, i si s’ha baixat de categoria, és perquè des d’RSF es considera que hi ha «poders entrelligats que condicionen la llibertat de premsa». Sobre això, Segalés va assegurar que «hi ha una tendència a l’autocensura per part dels periodistes a causa del fet que és un país petit on es coneix tothom».
Actualment, el principal repte al qual s’enfronta el periodisme al país, segons adverteix l’associació, és la manca de periodistes a les redaccions. «Habitualment, hi ha menys persones de les necessàries per realitzar la feina que hi ha a les redaccions», va indicar el president de l’APCA. Aquest fet provoca uns resultats evidents en el producte final i alhora, també dificulta la realització del periodisme de fons o d’investigació. Tanmateix, Segalés va considerar que «la llibertat de premsa no està en dubte, però això no vol dir que no pugui millorar».
Pel que fa als casos de violació de la llibertat de premsa són «aïllats» al país, així i tot, fa menys d’un mes un sindicat va convocar una roda de premsa i va vetar-hi l’entrada a un dels mitjans. Per tant, «sí que en algunes ocasions pot ocórrer», va indicar Segalés.
D’altra banda, aquest any, l’executiu ha aprovat un nou projecte de llei de modificació del Codi Penal, on, si s’aprova, s’inclourà un apartat contra les fake news, en el qual serà il·legal crear, publicar i difondre intencionadament una notícia falsa amb un menyspreu manifest. Des dels mitjans, ja s’ha denunciat que aquesta nova llei podrà produir controvèrsia amb relació a si una informació és falsa, i també han indicat que en el cas que hi hagués interessos al darrere es podria legitimar la coerció a la llibertat de premsa.
Segons l’RSF, Andorra continua sent un país poc transparent en matèria de comunicació. Actualment, el Principat es troba per sota d’Espanya, que està a la 29a posició; de França, que ha assolit la 34a; i de Portugal, que es manté en la 9a posició.