Andorra va acollir, ahir, la celebració de la XXI reunió de la conferència de directors iberoamericans de l’aigua (Codia), en format digital. En van prendre part els 22 països membres, un fet que la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, va valorar d’una manera molt positiva. En aquesta trobada, amb la qual la secretaria Pro Tempore reprèn el calendari de reunions preparatòries per a la Cimera de Caps d’Estat i de Govern, es van analitzar diferents aspectes relacionats amb l’assoliment de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 6, aigua neta i sanejament, i també es va posar sobre la taula la qüestió del coronavirus, que de fet va obligar a que aquesta trobada, prevista per al mes d’abril, se celebrés de forma telemàtica a mitjans de juny.
Així, Ferrer va manifestar que durant la reunió es van celebrar dos diàlegs tècnics, un sobre biodiversitat i l’altre sobre sanejament, i que d’aquests dos debats en van «sortir unes conclusions amb les quals s’elaborarà una declaració que s’elevarà» a la desena reunió de ministres de medi ambient iberoamericans, que Andorra acollirà el mes de setembre. La finalitat, va manifestar Ferrer, és «desenvolupar una agenda mediambiental iberoamericana», amb la qual cosa, va afegir, els participants en aquesta trobada estan «molt il·lusionats» amb el fet que les conclusions a què s’arribin puguin ser elevades a aquesta ministerial.
Durant el diàleg tècnic que es va dedicar al sanejament, Andorra va mostrar la seva experiència en el pla dut a terme en el període 1996-2020. Ferrer va afegir que els objectius que s’havia marcat el Principat giraven entorn el fet que les qualitats de l’aigua fossin «bones i excel·lents».
Per altra banda, es va posar sobre la taula com «l’accés a l’aigua i al sanejament» és un element «important de prevenció i superació de les malalties» així com el fet que el manteniment dels ecosistemes i la diversitat «han de servir per ser més resistents i resilients envers les pandèmies».