- Unes 3.000 persones visiten el certamen que ha doblat el nombre de forjadors participants
EL PERIÒDIC
ALINS
- El martinet de la farga que s’ha construit amb ferro durant la Fira Foto: EL PERIÒDIC
El nucli d’Alins (Pallars Sobirà) va acollir el cap de setmana la Fira del Ferro Pirinenc. Hi van passar uns 3.000 visitants que van poder veure les demostracions de mig centenar de forjadors d’arreu de Catalunya, l’Estat espanyol, França i Alemanya. El doble que l’any passat. Un dels moments destacats de la fira va ser la forja d’un martinet d’una farga, que s’ha pogut fer funcionar amb l’energia hidràulica després de 138 anys. També es va construir una escultura de ferro d’una dona fallaire, que es col·locarà al monument a la falla major, a Alins, i una escultura al piragüisme que anirà a Sort.
La Fira va donar a conèixer el camí del ferro des de que s’extreu el mineral al bosc fins arribar a la farga. La fira es fa a l’arrel de l’ofici, al lloc on s’extreia el mineral, a la Vall Ferrera. Una reproducció d’un forn de reducció va ensenyar els visitants com s’obtenia el ferro d’una manera molt rudimentària i una carbonera va mostrar com s’obtenia el carbó a partir d’una combustió incompleta de fusta. Una quarantena de forjadors van fer demostracions d’aquest ofici.
El més atractiu i visual de la fira van ser la quarantena de forjadors que van treballar a la vegada en la construcció d’una escultura. La majoria de forjadors són de Catalunya però una desena són de la resta de l’Estat.
Els forjadors van construir en directe un martinet, una peça clau per al funcionament de la farga catalana, que treballa com un martell gegant encarregat d’eliminar les escòries del ferro.
La Vall Ferrera ha estat tradicionalment unida a l’explotació del ferro des d’èpoques molt llunyanes. És per aquest motiu que la vall acull les activitats de la fira com una oportunitat per donar a conèixer les seves arrels i la seva vinculació a aquest mineral, ha explicat Josep Poch, alcalde d’Alins.
Com a novetat d’aquest any també hi havia una ruta teatralitzada amb la fargaire Jaqueline vinguda del sud de França amb la qual el públic va descobrir el camí del ferro des de l’extracció del mineral a les mines foradades a la muntanya (a la vall Ferrera se n’han localitzat més de 200), fins a la farga i la posterior obtenció dels lingots de ferro que es transportaven grans distàncies riu avall a sobre els rais.
empremta / A la fira es va explicar l’evolució històrica d’aquesta explotació, que començà a la vall ja fa 2000 anys, i continuà després, amb molta més intensitat, durant els segles XVII i XVIII. Una activitat que ha deixat una empremta clara a la Vall Ferrera. No només en el patrimoni històric i cultural, si no també en el paisatge, degut a les nombroses mines i camins que es van obrir per extreure el mineral de ferro.
Per a més informació consulti l’edició en paper.