Algunes comunitats autònomes han traslladat a Pedro Sánchez el seu desacord a l’hora d’establir les províncies com a zones per gestionar la desescalada del confinament per fases que va anunciar el president espanyol. Catalunya, Galícia i la Comunitat Valenciana van anuciar ahir que proposarien utilitzar com esquema per dividir les comunitats els departaments territorials de salut, i s’uneixen a un petició que reiteradament ha fet la Junta de Castella i Lleó a la Moncloa. De moment, l’Executiu ha deixat la porta oberta a aquesta possibilitat i ha emplaçat a les comunitats autònomes que presentin les seves conclusions.
Cada comunitat té el seu propi model de gestió per coordinar el sistema de salut. En el cas de la Comunitat Valenciana, es divideix en 24 departaments, un per cada hospital de referència al territori i que tenen una àrea d’implantació que sol coincidir amb les comarques. A Catalunya, en canvi, hi ha un total de 7 regions sanitàries que engloben un conjunt de comarques, esdevenint un territori més reduït que el de la província. En el cas català, també es subdivideix la gestió en unes àrees de salut bàsiques, que es delimiten per la influència dels centres d’atenció primària i poden definir zones que van poc més enllà dels municipis. I és que, tal i com s’ha evidenciat durant la pandèmia, les característiques entre les comarques poden distar molt tot i pertànyer a la mateixa província.
Pel que fa les dades d’afectació de la malaltia a Espanya, ja s’han confirmat un total de 212.917 casos de coronavirus al país. D’aquests, 24.275 han perdut la vida. Pel que fa a les persones que s’han recuperat, ja se’n comptabilitzen 108.947.
A nivell global, els Estats Units segueixen liderant el ranking de casos amb més d’un milió d’infectats. El país americà també és el quin ha registrat més morts, amb 58.355. El segueix Itàlia, amb 27.682 víctimes i el Regne Unit, que s’ha situat en aquesta posició després de confirmar la mort de més de 26.000 persones.