Després de l’aprovació i publicació el darrer 1 d’abril del decret per a la reobertura de les cases pairals i casals de gent gran a Andorra, el col·lectiu s’acosta a una recuperació de la normalitat. Segons va declarar a EL PERIÒDIC el president de la Federació d’Associacions de la Gent Gran, Fèlix Zapatero, «hi havia ganes» de cara al retorn a aquests espais de convivència, si bé va apuntar a un «augment progressiu» dels usuaris a mesura que aquests es vagin vacunant.
I és que, segons van establir en el decret elaborat des del Ministeri de Salut, i tenint en compte les aportacions de l’entitat, un dels requisits per a poder retornar a les cases pairals és haver rebut almenys la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus i esperar un temps de prudència de 21 dies. «S’ha fet una reobertura amb mesures restrictives per donar seguretat al col·lectiu», va detallar Zapatero. Així mateix, el president també va recordar les altres dues situacions sota les quals es permet l’entrada de les persones als casals: haver passat la malaltia en la finestra de temps dels últims sis mesos, o bé tenir una serologia positiva amb data dels darrers tres mesos.
D’altra banda, Zapatero també va posar en relleu que els usuaris d’aquests espais hauran d’emplenar un certificat d’autoresponsabilitat per donar fe que es troben en bon estat de salut al moment de la seva entrada o que no estan en període d’aïllament domiciliari. Aquesta informació quedarà guardada en un registre que els responsables dels centres hauran de posar a disposició de les autoritats sanitàries si aquestes així ho requereixen, i s’hauran de mantenir durant un mes.
En aquest registre també haurà de constar la informació relativa al personal dels espais, que tindran les mateixes condicions per a accedir al lloc, si bé estar vacunat no serà un element indispensable. D’aquesta manera, les persones que ja hagin rebut el vaccí hauran de procedir a fer un cribratge setmanal, mentre que tots aquells treballadors que no hagin rebut el fàrmac, hauran de fer-se un test a cada entrada al torn de treball. Tot plegat es tracta d’unes mesures per evitar tant com es pugui, els possibles contagis dins del marc de les cases pairals.
Amb la mateixa motivació, el president de la ederació també va explicar que s’hauran de complir «les mesures de control i de prudència» que s’apliquen de forma generalitzada, com és el cas de la neteja de mans, el manteniment de la distància de seguretat, la desinfecció d’espais, entre d’altres. Així mateix, el nombre màxim de persones que es podrà agrupar serà de quatre i «s’ha de donar prioritat a les activitats a l’aire lliure».
D’aquesta manera, Zapatero va compartir que «crec que des dels casals s’ha aprofitat la Pasqua per fer l’adequació al decret», per tal de poder començar a funcionar amb regularitat a partir d’avui mateix. Al voltant d’això, el president va detallar que hi ha uns 2.000 afiliats a les set associacions de gent gran, si bé no podia xifrar el retorn perquè «no tothom va de forma habitual als casals». Sigui com sigui, va posar en relleu que «hi ha un bon percentatge de la gent gran que ja té almenys la primera dosi de la vacuna» i que tindrà la possibilitat de retornar.
Esperançat amb la vacunació
Finalment, Zapatero va reconèixer que se sentia «molt optimista» en relació amb la campanya de vacunació al Principat, i es va mostrar esperançat de poder arribar a l’estiu amb una bona dada de vacunats. «D’alguna manera, amb les dificultats que hi ha i els problemes que pot suposar la manca de vacunes, anem avançant», va dir el president, que també va indicar que «seria ideal que arribessin 50.000 vacunes el mes d’abril», pel fet que «suposant que siguin vacunes de dues dosis, cobririen a 25.000 persones i podríem arribar a finals d’abril havent vacunat prop del 50% de la població d’Andorra».