Actualment la gossera d’Andorra té nou gossos esperant a ser adoptats, una xifra rècord que demostra els grans avenços que s’estan fent per disminuir cada cop més aquest nombre. «Fa tres anys hi havia uns 80 gossos i a dia d’avui, entre els d’acollida i la gossera, en tenim uns 13» destaca el cap de projectes de Bomosa, Pol Fortuny. Per tant, «estem en mínims històrics, cada vegada n’hi ha menys i és la primera vegada que arribem a la xifra d’un dígit».
Aquestes dades són de celebració, i és que amb aquests fets també es demostra la implicació ciutadana que cada cop és més present i participa més en la protecció dels animals i els seus drets. Un fet que també va quedar palès en la darrera Jornada d’Adopcions que va organitzar Bomosa.
I és que gràcies a aquestes sortides, «la gent pot conèixer de més a prop els gossos que tenim, poden tenir un primer contacte i això és molt important», matisa Fortuny. Així, es van poder materialitzar dues adopcions gràcies a aquesta darrera jornada, «i és possible que acabem tancant-ne una tercera».
Així mateix, Fortuny remarca que la iniciativa «va despertar molt d’interès i a part de les adopcions que es van fer, també hi va haver gent que va fer aportacions econòmiques». Veient aquest èxit, «és possible que quan comenci a arribar la calor fem una altra jornada, però encara ho estem estudiant».
Empara responsable
Bomosa fa esforços constants perquè la gent «se n’adoni que un gos no és per una setmana, un gos és per molt més i estem intentant no només generar adopcions sinó que aquestes adopcions siguin responsables», puntualitza Fortuny. Per aquest motiu, abans que una persona s’emporti un gos de la gossera o d’una casa d’acollida «li fem entendre que ha de ser un bon moment per a la persona per adoptar i s’ha de disposar de diversos recursos econòmics, a més d’un espai i temps per dedicar-li a l’animal».
Alhora, també és important analitzar el perfil i el context de l’adoptant, per escollir així el gos que més s’adapti o més pugui congeniar amb l’estil de vida i el dia a dia de l’adoptant. «La finalitat és trobar el perfil adequat que té cada gos per a cada família», remarca Fortuny. També gràcies a aquests fets, «les adopcions que s’estan fent avui en dia han crescut en número i sobretot en qualitat, a més de ser uns punts importants per minimitzar els possibles retorns dels animals a la gossera».