El ministeri d’Afers Socials ha decidit refer el model d’atenció a la infància i un dels punts centrals d’aquests canvis passaran pel Centre d’Acolliment d’Infants i Joves (CAI) de la Gavernera, on s’estendrà el model d’atenció centrat en la persona i l’aposta pels espais comunitaris. És per aquest motiu que s’han llogat dos pisos on traslladaran vuit infants amb els seus educadors per tal que puguin gaudir d’un «entorn normalitzat», el més similar possible al de la resta d’infants de la seva edat. Unes noves línies d’actuació que es van presentar en la polèmica reunió celebrada dimecres a la tarda amb les famílies dels usuaris a la sala d’actes del servei de Policia.
En aquest sentit, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, va detallar ahir que aquest nou model es basa en quatre eixos: intensificar el treball per evitar les retirades de custòdia; si no es pot evitar la retirada, es treballarà «de manera molt intensa amb el nucli familiar i l’infant» perquè el retorn es pugui fer tan aviat com sigui possible; involucrar les famílies des del primer moment en les dinàmiques del CAI (que puguin fer els deures amb els nens o fer talles o activitats de cohesió) per treballar aspectes que puguin facilitar el retorn al nucli familiar i per últim, desenvolupar els entorns comunitaris.
Pisos
Aquest darrer punt és el que es materialitzarà amb el trasllat de vuit infants en dos pisos. Es tracta de dos habitatges «del centre urbà» en els quals hi haurà quatre infants en cadascun d’ells amb suport les 24 hores del dia. Fenoll va assegurar que es vol que aquests infants «visquin en un barri, com qualsevol de nosaltres, que puguin anar a comprar el pa, a jugar al parc, que tinguin veïns i una vida com la de tots». Segons la secretària d’Estat, «per molt que es treballi per donar els millors matisos de llar i de casa al CAI, potser és més fàcil aconseguir-ho en un entorn normalitzat».
Un model en què el cap d’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Jordi Olivé, va indicar que també té un paper cabdal l’acolliment familiar, perquè els menors sempre s’hi troben millor que al centre.
D’altra banda Fenoll va defensar que el CAI «no està col·lapsat ni molt menys» i que s’han intensificat els recursos humans de manera que «les proporcions i les ràtios són les correctes». Actualment, va indicar, hi ha 28 infants a la Gavernera i 32 monitors. Així, també va rebatre la reclamació del SEP que fa uns dies va demanar més recursos per millorar l’atenció al centre. «Tenim els recursos humans adequats», va afirmar Fenoll, afegint que «a banda de les manifestacions que pogués fer el SEP, nosaltres ens regim pels nostres criteris interns i qualitatius i no esperem que ningú ens digui res. Quan ha calgut incorporar recursos humans ho hem fet, a més, de manera immediata perquè la idiosincràsia del CAI ens permet contractar amb facilitat i rapidesa».
Reunió
Per últim, Ester Fenoll va argumentar la celebració de la reunió amb les famílies a la sala d’actes de la Policia «per un tema de capacitat», ja que s’esperava l’assistència d’una quarantena de persones i no es va trobar cap altre espai. Va recordar, a més, que la carta de rebuig a la reunió només la van signar quatre famílies i que una al final va acabar entrant a la trobada. Amb tot, es va mostrar oberta a tenir una nova reunió amb aquestes famílies.
Campanya per aconseguir una vintena de famílies d’acollida
El departament d’Afers Socials va presentar ahir una nova campanya per fomentar l’acolliment familiar. Es vol sensibilitzar la ciutadania i aconseguir sumar noves famílies que estiguin disposades a acollir infants i joves, evitant així, que creixin en una institució com el CAI de la Gavernera. Actualment hi ha 51 menors sota la tutela de l’Estat, dels quals només 23 estan sota mesura d’acolliment familiar. Concretament 3 estan acollits a ple temps en tres famílies alienes, mentre que els altres 20 els acullen 15 famílies extenses, és a dir, amb les que mantenen algun parentiu. Així, l’acolliment familiar representa un percentatge del 48%, una xifra superior al 30% d’Espanya, però encara «molt per sota» de la de països nòrdics, com Suècia on arriba al 70%.
Segons Jordi Olivé, l’acolliment és la manera «com els menors estan millor». En aquest sentit, Fenoll va remarcar que seria important tenir tantes famílies com infants hi ha a la Gavernera, per tant, 28. A més, «ens agradaria tenir dues o tres famílies de resposta urgent, per a situacions esdevingudes que no pots preveure», o fins i tot per aquelles famílies monoparentals «sense xarxa».
Sota el lema #Fabriquemsomriures s’han creat tres nous anuncis que es difondran a través de les xarxes socials i també als Cinemes Illa Carlemany.