La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) ha confirmat la reobertura dels primers hotels de cara a rebre els turistes aquest primer cap de setmana de normali tat a les fronteres i recuperació de la mobilitat a escala europea. Segons el director de la UHA, Jordi Pujol, una desena dels establiments associats tornen a apujar la persiana aquest darrer cap de setmana de juny, si bé la majoria s’espera a fer-ho la setmana vinent, coincidint amb l’inici del mes de juliol. A més, aquests han estimat una ocupació mitjana del 24%.
Tal com va confirmar Jordi Pujol, de la setantena d’hotels amb turisme anual de la Unió Hotelera, «només 11 o 12 obriran aquest cap de setmana». L’anunci de l’avançament de la reobertura de la frontera hispanoandorrana no va fer canviar el calendari de la majoria d’establiments, que tornaran de forma majoritària a partir del mes de juliol, i sobretot de cara al primer cap de setmana, dels dies 3 al 5. «Segons ens han fet arribar, els hotels del centre obriran pràcticament tots, mentre que els de parròquies com la Massana o Encamp no ho faran tants», va assegurar Pujol en referència a la projecció d’obertura de cara a l’estiu d’enguany.
Les dades que disposen la desena d’hotels que romandran oberts indiquen que la passada nit, de divendres a dissabte, havien d’acumular un 22,55% d’ocupació, mentre que el previst per aquesta nit, de dissabte a diumenge, s’enfila fins al 25,49%. Tot plegat, la mitjana d’ocupació per aquest primer cap de setmana complet des de la recuperació de la mobilitat internacional europea, és del 24,02%. En qualsevol cas, segons Pujol, els hotelers esperen que la dada definitiva pugui pujar algun punt gràcies a les reserves d’última hora que preveuen es realitzaran per ambdues nits. Tot plegat, la xifra s’acostaria a la que des de fa unes setmanes baralla la UHA de cara a l’ocupació global pels dos mesos d’estiu. Tal com van compartir fa unes setmanes, aquestes xifres se situarien, pel mes de juliol d’una banda, en gairebé el 30%, mentre que pel que fa a l’agost, s’enfilaria fins al 40%. «Les dades comencen a anar cap aquesta direcció, i si bé no són per tirar coets, ens serveixen per tornar a arrencar», a la vegada que també els seran d’utilitat per «veure la resposta dels turistes», va apuntar Pujol.
El director de la UHA també va compartir les dades referents als llocs d’origen de les persones que han reservat aquestes primeres pernoctacions al Principat. Així, un 50% dels clients són d’Espanya, el 40% de França i el 10% restant d’altres països, com per exemple Bèlgica. Aquestes dades van en consonància del que es preveu de cara el conjunt de l’estiu i que donaria resposta a la campanya de captació de turistes que s’ha desenvolupat des del Govern i Andorra Turisme, centrada en el turisme local i de proximitat, i adreçada especialment als països veïns com ho són França i Espanya.
Tot a punt
Més enllà de la data d’obertura, tots els establiments estan preparats per rebre clients. I és que les darreres setmanes, tots els hotels han fet les intervencions necessàries per adaptar-se a les mesures de seguretat estipulades des del ministeri de Salut, i que ja segueixen la resta d’establiments comercials d’Andorra.
Segons Jordi Pujol, la majoria d’hotels hauran de fer un gran esforç de cara a la tornada a l’activitat. I és que, més enllà de la quantitat econòmica que els suposi accions com col·locar mampares de metacrilat a les zones de restauració o comprar més productes de desinfecció i neteja, han d’assumir la inversió des d’un punt de partida de no generar ingressos durant prop de tres mesos. «No és tant la quantitat de diners que ara hem de gastar, és el balanç respecte a tot el que hem deixat d’ingressar», va recalcar Pujol.
A més, per la tipologia de servei que és un hotel, també s’haurà de recuperar pràcticament la totalitat de la plantilla, que en definitiva, «és la inversió més gran que ha de fer un hotel per tal de poder funcionar», va assegurar el director de la UHA.