Portar un dispositiu mòbil a sobre, sempre i quan tingui bateria i no estigui en mode avió, serà l’element indispensable perquè el nou sistema de rescat de muntanya adquirit per Andorra Telecom funcioni. La companyia telefònica i el cos de Bombers van segellar ahir un acord de col·laboració per implementar una nova tecnologia que podrà localitzar les persones desaparegudes a través del senyal del seu mòbil fins i tot quan a la zona no hi hagi cobertura.
Així ho va explicar ahir en roda de premsa el director d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, que va detallar que es tracta d’una petita antena portàtil que s’incorporarà en un helicòpter i que «enganyarà» al mòbil fent-li creure que hi ha servei, malgrat que la persona perduda no podrà trucar ni enviar missatges a través d’aquesta xarxa. En canvi, però, l’aparell permetrà localitzar la posició exacta de l’excursionista sobrevolant vàries vegades la zona i triangulant amb les altres antenes d’Andorra Telecom.
Així doncs, les persones podran ser localitzades sense necessitat de tenir cap aplicació descarregada ni activada, a diferència del que passa actualment amb l’Alpify. A més, les seves funcions tècniques també permetran fer volts nocturns, així com utilitzar-lo en cas de males condicions meteorològiques «perquè podrem volar sobre la tempesta», fins a 5.000 metres d’alçada. Un gran avenç, segons va qualificar el director adjunta del cos de Bombers, Jordi Farré, especialment «interessant en un país petit com el nostre i amb molt de turisme de muntanya, que sempre provoca que s’hagi de dur a terme algun rescat».
Sobre el seu funcionament, Farré va exposar que el primer és conèixer el número de telèfon de la persona desapareguda, un fet que acostuma a ser senzill ja que qui denúncia la seva desaparició en disposa. Després, també és important saber més o menys la part en què l’excursionista s’estava movent. A partir d’aquí, l’helicòpter aixeca el vol i sobrevola la zona estimada. Segons han calculat, «en menys de 10 minuts es connecta al mòbil i, després de la triangulació, en 15 minuts es pot trobar la persona». «Hem tingut desenllaços fatals que amb aquesta eina podrien haver quedat en un ensurt», va assegurar Farré.
El producte adquirit per Andorra Telecom té un cost de 115.000 euros –també s’hi inclouen cinc anys de manteniment– i la setmana vinent se’n farà una presentació sobre terreny per mostrar com es fa servir.