En el marc del projecte d’humanització, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va iniciar ahir al matí la primera sortida terapèutica d’un pacient de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. «La idea és implantar-ho dins de la nostra cartera de serveis de la unitat», va manifestar el cap de l’UCI, Mario Alfaro, assegurant que les sortides terapèutiques són un tipus de teràpia que s’ha estès pràcticament per tot Europa i els Estats Units.
«El fet d’estar ingressats a l’UCI, on estan monitorejats, els genera certa ansietat i depressió», va puntualitzar Alfaro. Per aquest motiu, va explicar que les sortides de la unitat beneficien psicològicament el pacient i milloren el seu estat anímic. En aquest sentit va anunciar que la teràpia podria «millorar molt» el contacte amb les famílies –sempre fent ús de la mascareta i respectant el distanciament– i va afegir que, fins i tot, els ingressats que tenen mascotes podrien veure-les.
De moment, les persones que podran beneficiar-se del servei de sortida a l’exterior són tots els pacients de l’UCI que estiguin estables o en fase de recuperació de la seva malaltia –sempre que el professional ho autoritzi i el pacient doni el seu consentiment verbalment–. Així doncs, «si l’ingressat està estable, podria sortir cada dia», va comunicar Alfaro, precisant que, perquè això sigui possible, «l’equip mèdic es reunirà cada matí per avaluar quins pacients podran sortir i quins no». Sempre que les condicions climatològiques acompanyin, les sortides es faran a l’exterior de les instal·lacions i amb una durada d’uns 30 minuts per pacient aproximadament. En canvi, quan les temperatures siguin baixes i, especialment, durant la temporada d’hivern, acompanyaran els ingressats de l’UCI a les sales interiors de l’hospital que tenen vistes a l’exterior, va explicar el cap de la unitat.
Un altre factor essencial per a les sortides terapèutiques serà la quantitat d’ingressats i de personal sanitari disponible, va recalcar Alfaro. Avui dia a la unitat hi ha nou pacients ingressats (cap d’ells per la Covid-19) i hi ha una seixantena de treballadors entre metges, infermeres i personal auxiliar d’infermeria.
Tanmateix, va anunciar que, juntament amb els psicòlegs de l’hospital, faran enquestes prèvies i posteriors a la sortida per valorar l’impacte psicològic del pacient.
En una línia similar va reivindicar la importància de traslladar aquest tipus de teràpia a altres sectors del centre hospitalari, tot i que de moment només han parlat amb l’àrea de rehabilitació. «La idea és que el projecte creixi i que la gent de l’hospital també s’hi afegeixi», va manifestar, afegint que «s’ha d’anar a poc a poc i estudiar bé cada teràpia d’humanització que volem impulsar per conèixer quina és la manera més factible de fer-les».
El grup d’humanització del centre hospitalari està format per personal mèdic i d’infermeria. L’objectiu d’aquest projecte a la Unitat de Cures Intensives és fer «més amigable la unitat», en altres paraules, «una UCI centrada en la família i el pacient on, tant el nucli familiar com l’ingressat poden adaptar-se a la teràpia, i els professionals adaptar-nos a ells», va argumentar Alfaro. Per això, va afegir que un dels projectes prioritaris, a banda de les sortides a l’exterior, és ampliar l’horari de visites –actualment només es poden fer tres visites d’una hora cadascuna–. «La intenció és afavorir qualsevol acció que vagi encaminada a fer sentir bé el pacient», va assegurar, puntualitzant que els serveis han de ser individualitzats. Altres propostes terapèutiques que també estan estudiant per humanitzar la unitat són videotrucades amb els familiars o la musicoteràpia.