Search
Close this search box.
Lídia López

Saravia insisteix a cercar la viabilitat de la unitat de radioteràpia

Assandca insta a revisar l’acompanyament als menors amb càncer

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) insiteix novament que el Govern s’esforci a cercar la viabilitat d’una hipotètica unitat de radioteràpia al Principat. Així ho va posar de manifest el seu president, Josep Saravia, que va declarar que «la distància que tenim al tractament és excessiva». «Pensem que tenim les condicions pertinents per poder fer la radioteràpia al país», va valorar Saravia, que va instar a «intentar buscar-ne la viabilitat», i es va mostrar contrari a què «descartem el projecte fent quatre números ràpids dient que som un país de 70.000 habitants». D’aquesta manera, el president d’Assandca va recordar l’informe publicat per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) elaborat conjuntament amb la Societat Espanyola d’Oncologia Radioteràpica (SEOR) que alertava de les conseqüències de desplaçar-se més de 100 quilòmetres per rebre tractament com argument per implementar-lo al país. 

Així, tot i estar d’acord en la contractació del doctor Raimon Miralbell per part de l’Executiu com a assessor en la matèria, el president d’Assandca va considerar que de l’anunci del dilluns es desprèn que «han contractat algú perquè convenci a Assandca que la unitat de radioteràpia no és necessària, i això no és correcte», a la vegada que va posar l’accent en el fet que «finalment, el ministre Benazet va reconèixer que no ha estat mai partidari de la unitat de radioteràpia al país», i lamentant que «ens sap molt de greu, perquè el seu partit s’havia compromès a crear-la, i amb l’anterior Govern vam arribar a un acord que va sorgir de la seva iniciativa perquè havien detectat una demanda social». 

Càncer infantil

Coincidint amb el Dia mundial contra el càncer infantil, el president d’Assandca va posar de manifest les mancances existents en relació amb l’acompanyament als menors malalts de càncer. Segons va apuntar, cal revisar la normativa vigent per tal que l’acompanyant de l’infant amb càncer rebi un permís retribuït específic per aquesta finalitat, enlloc que la persona hagi «d’agafar una baixa per depressió per tal de poder-se desplaçar i mantenir uns ingressos, cosa que no és el més correcte». D’altra banda, també insten a cobrir la totalitat dels allotjaments en recursos supletoris, com les cases d’acollides per aquells joves que no resten ingressats i facilitar també suport al segon tutor del menor.

Paral·lelament, Assandca ha proposat una activitat amb joves per divulgar i acostar-los el càncer, amb el passi d’un vídeo on alguns pacients expliquen les seves experiències. Així, avui es farà aquesta iniciativa amb els estudiants de secundària del Col·legi Janer, amb la voluntat de portar-lo també a la resta de centres. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu