La davallada de la incidència de l’òmicron al país comença a fer-se palesa tímidament en les dades sanitàries. Segons va informar ahir el Ministeri de Salut, durant les darreres hores s’han detectat 381 nous positius, una xifra que eleva els casos totals fins als 34.701. Tot i això, també es notifica una davallada en el nombre de casos actius, que arriben als 4.794 (-175), i fins a 555 altes que situen les recuperacions totals en les 29.762. Les defuncions es mantenen en 145.
Pel que fa a la pressió hospitalària, actualment hi ha sis pacients (dos més que en l’última actualització) a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i quatre (un menys) a la Unitat de Cures Intensives (UCI), tres dels quals requereixen ventilació mecànica. Quant a la població escolar, les aules sota vigilància activa arriben a les 72 –17 total i 55 parcial– i 230 es troben en vigilància passiva.
Finalment, des de l’inici del pla de vacunació s’han administrat 152.941 vacunes, de les quals 57.751 corresponen a primeres dosis, 56.977 a segones i 38.213 a terceres.
Viatjar sense restriccions
D’altra banda, a escala internacional, destaca que en un moment en què els contagis continuen disparats, els països de la Unió Europea han acordat que les restriccions per viatjar ja no dependran de la situació epidemiològica de cada país, sinó de la situació personal de qui vulgui fer-ho.
Per tant, podran viatjar sense dificultats les persones que tenen el certificat covid vigent. Així, els que tinguin la pauta de vacunació completa, proves de recuperació o una PCR ja no s’hauran de sotmetre a quarantenes o tests un cop arribi al país de destinació. Es tracta, però, d’una recomanació, ja que els països podran decidir imposar mesures addicionals als viatgers provinents de països d’alt risc segons el mapa de referència, el del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties.
El Consell de la UE argumenta el canvi per l’«augment significatiu» de la vacunació i «la ràpida aplicació del certificat covid» arreu del continent.
La fi de la pandèmia?
I és que l’àmplia propagació de la variant òmicron, que s’ha convertit en poques setmanes en la predominant a Europa, podria comportar la fi de la pandèmia del coronavirus, segons va manifestar a principis de setmana Hans Kluge, director a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En una entrevista, Kluge va afirmar que «és plausible que la regió estigui acostant-se al final de la pandèmia», però va demanar prudència per la «versatilitat» del coronavirus: «Un cop baixi l’onada de l’òmicron, vindran setmanes i mesos d’immunitat global, ja sigui gràcies a les vacunes o perquè la gent serà immune a la infecció, i també per la disminució de l’estacionalitat», va dir el responsable de l’OMS a Europa.
Kluge pronostica un període de tranquil·litat durant la primavera i l’estiu a Europa abans que la covid «pugui tornar a finals d’any», però això, diu, no té perquè implicar «necessàriament el retorn de la pandèmia». Malgrat tot, pel responsable de l’OMS, no es pot parlar encara «d’una era endèmica» que permetria tractar el coronavirus com es tracta una grip estacional. «Endèmic significa que podem predir el que passarà, i aquest virus ens ha sorprès més d’una vegada. Per tant, hem de ser molt curosos», insisteix Kluge.