El Govern va informar ahir de la detecció al llarg del cap de setmana de 602 nous positius en coronavirus. En concret, el Ministeri de Salut va confirmar 175 infectats el divendres, 250 el dissabte, i 177 el diumenge, tal com va exposar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que va apuntar que aquest increment del nombre de positius respondria a la variant òmicron, que és més infectiva que la delta. Així, el nombre total de contagiats al Principat es va situar en 22.332 persones, i també va anar en augment el nombre de casos actius, que ahir sumaven 1.774. D’aquests, n’hi havia 31 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 17 a planta i 14 a l’UCI, vuit d’ells sota ventilació mecànica. Mas va destacar la darrera dada en comparació amb una setmana enrere, quan hi havia 17 pacients a l’UCI i 15 ventilats, assegurant que «és un molt bon indicador», i a la vegada, un reflex que la nova variant deriva en menys casos greus.
De fet, el Ministeri de Salut dona per fet un increment de la presència d’òmicron al Principat, i tenint en compte les experiències viscudes en altres països per la incidència d’aquesta variant, l’Executiu ha avançat un estudi per frenar l’impacte en l’atenció primària i garantir el seguiment dels malalts. «Estem intentant anticipar-nos i treballar en diferents escenaris», va declarar la secretària d’Estat, que va explicar que hi ha un grup de treball definint els nous protocols, que passarien per una distinció del circuit assistencial en funció de si la persona té simptomatologia o no, o si està immunitzada, entre d’altres. També es buscaria «automatitzar» el procediment de traçat per tal que sigui «més fàcil». En definitiva, un seguit d’accions destinades a «contenir els contagis i fer un bon seguiment dels positius i els seus contactes», a la vegada que es busca evitar el col·lapse d’un servei que ara atén tots els contagiats. Segons Mas, els nous protocols s’estan treballant des del Ministeri de Salut i juntament amb el Col·legi Oficial de Metges d’Andorra, el SAAS i l’Oficina Covid.
Extremar les precaucions
En qualsevol cas, abans de tenir acabat aquest treball, el Govern va recordar la importància del compliment de les mesures de precaució per la covid-19 i per tal de frenar la circulació del virus –ahir la taxa de reproducció va tornar a situar-se per sobre d’u, concretament a 1,26–, com és el cas de la recomanació d’utilitzar mascaretes FPP2, especialment en espais tancats, perquè «no només ens protegim nosaltres sinó també els altres». A més, Mas també va fer una crida per mantenir la distància de seguretat, fer ús d’hidrogels, no fer reunions massives i no interactuar amb moltes persones.
En relació amb la resta de dades epidemiològiques, la secretària d’Estat va comunicar ahir que el total d’altes concedides era de 20.419 –549 més des del divendres–, i que les defuncions, afortunadament, no havien crescut i es mantenien en 139. Sobre la població escolar, el Govern va informar que hi havia 30 aules en vigilància activa: 25 de total i cinc de parcial, i 97 classes més en règim de vigilància passiva. I en darrera instància, pel que fa a la campanya de vacunació, Mas va indicar que s’han administrat 130.409 vaccins a Andorra, dels quals 57.455 primeres dosis, 55.723 segones i 17.231 terceres. Al voltant de les darreres, el Govern ha intensificat la seva aplicació també com a part de l’estratègia de lluita contra l’òmicron i amb l’objectiu d’haver ofert la tercera vacuna a tota la població amb la pauta completa a mitjan gener. De fet, ahir mateix es va reprendre l’activitat al dispositiu de la plaça de braus que inocularà vaccins fins al dijous. Així mateix, Salut no està preocupada per l’estoc de fàrmacs, ja que tal com va recordar la secretària d’Estat, el Principat està esperant l’arribada de 20.000 dosis de Moderna des de França i 20.000 més de Pfizer des d’Espanya.