Publicitar prostitució es considerarà un delicte menor d’aquí a sis mesos. Per tant, s’ha acabat veure anuncis de prostitutes als mitjans de comunicació perquè el responsable directe del delicte serà l’administració del diari o del programa en el qual aparegui la publicitat. «Es considera que la persona que es prostitueix és una víctima i, encara que sigui ella mateixa qui faci la publicitat, no es considerarà un delicte menor. En canvi, es vol evitar que els mitjans de comunicació es lucrin fent publicitat de la prostitució perquè entenem que és una forma d’explotació de la persona», va exposar la consellera general Ester Molné.
Els grups parlamentaris de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos van entrar ahir a la Sindicatura una proposició de Llei de modificació de la llei del Codi Penal, perquè es consideri com a delicte menor fer publicitat de la prostitució a través dels mitjans de comunicació. Així doncs, els tres grups parlamentaris que formen la coalició proposen afegir un nou paràgraf en l’apartat 1 de l’article 151 ‘Afavoriment de la prostitució’. Molné va indicar que s’afegirà un apartat on consti que «el qui per qualsevol mitjà faci publicitat explícita o implícita de la prostitució d’altri, ha de ser castigat amb pena de multa de fins a 30.000 euros, o fins al triple del benefici obtingut, si aquest és superior. Només respon del delicte de publicitat de la prostitució d’altri, l’administrador de la publicació o programa en el qual aparegui la publicitat».
El responsable directe del delicte serà l’administració del diari o del programa en el qual aparegui la publicitat
«És un afegit bastant curtet perquè és una mesura que penso que és contundent però que no calen gaires paraules per explicar-la. El que es vol és prohibir la publicitat de la prostitució d’altres persones i el seu lucre», valorava la consellera. «No hi ha una sanció mínima, fiquem que ha de ser fins a 30.000 euros i crec que això està molt bé de cara a aplicar una mesura proporcional. Quan tu tens un mínim es fa difícil perquè el jutge ha d’aplicar-lo», afegia.
Pel que fa a quan creu que es podria implementar la mesura, va expressar que «normalment la tramitació parlamentària té una durada de sis mesos i creiem que després d’aquest termini entrarà en vigor perquè preveiem que ho faci l’endemà de la seva publicació al BOPA».
En ser preguntada sobre per què han decidit fer aquesta proposta ara, va comentar que «la darrera vegada que hi vam pensar va ser arran de les reunions que vam tenir amb els diferents col·lectius. És cert que podríem haver-ho fet abans però va sorgir la idea en una reunió i vam decidir proposar-ho ara. Tot i això, creiem que qualsevol moment és bo per adoptar una mesura que ens permeti evitar l’explotació de les persones».
Molné: «Es considera que la persona que es prostitueix és una víctima i, encara que faci ella la publicitat, no serà un delicte»
Per la seva part, la consellera liberal, Sílvia Ferrer, va explicar que la supressió de l’eliminació de la publicitat relacionada amb la prostitució és un acord consensuat entre els tres grups, però també una demanda de la mateixa ciutadania. Així els ho han tramès les diferents associacions de dones del país, amb qui s’han mantingut trobades els darrers mesos.
Tant Molné com Ferrer i el conseller de Ciutadans Compromesos, Raul Ferré, van defensar la mesura tenint en compte que el Codi Penal, en el seu article 151 que ara es proposa modificar, castiga amb penes a qui promogui o afavoreixi la prostitució. És de «coherència», per tant, considerar també delicte la publicitat, si el Codi penal ja especifica clarament la il·legalitat de fomentar-la, van refermar.