Després de la reunió de la Comissió Nacional de l’Habitatge que es va celebrar aquest dilluns, propietaris i consumidors coincideixen a alertar que l’oferta de pisos de lloguer és mínima i que en el futur encara n’hi haurà menys disponibles. Per això, el president de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), Lluís Ferreira, creu que no cal posar un topall en els preus màxims, com va apuntar el cap de Govern, Xavier Espot. «Ell no és conscient que ara ja no és un problema de preu, sinó que no hi ha pisos al mercat i, si es posa un topall, encara n’hi haurà menys, així que serà impossible treure pisos al país», va afirmar Ferreira. A principi d’any, va afegir, «la qüestió era el preu i ara directament ja no en tenim, de manera que la mesura no seriviria per a res».
L’ACU no va assistir a la reunió de la comissió perquè els van avisar amb només 24 hores d’antelació. La majoria d’actors presents en la trobada consultats van coincidir en assegurar que la comissió no va arribar a cap conclusió ni va aprovar cap iniciativa concreta, tot i que els presents tampoc van fer cap nova proposta. «La veritat és que no tenim cap solució ni cap millora que ens permeti reduir la tensió del mercat de lloguer, tot i que la reunió va anar tècnicament bé», va reconèixer el president de la comissió, Josep Maria Pla. De moment, no hi ha data per la propera reunió, tot i que el decret en marca dues a l’any, però aquest any ja se n’han fet quatre.
Per la seva banda, la gerent de l’Associació de Propietaris de Béns i Immobles (APBI), Belén Catalán, va recordar que és el mateix Govern el que no està d’acord amb la política intervencionista del mercat de l’habitatge, perquè «cada cop més s’està limitant al propietari a invertir-hi, de manera que l’oferta anirà baixant, ja que cada vegada serà menys atractiu». Així, l’APBI proposa una col·laboració publicoprivada.
Per un altre costat, pel que fa a la mancança afegida d’habitatge davant l’allau de temporers que arriben al país per cobrir les quotes de treballadors de la temporada d’hivern, els propietaris expliquen que «som conscients d’aquesta problemàtica, però per nosaltres és més rellevant que el resident de tota la vida no tingui accés a un habitatge; el primer és un problema que cal solucionar, però el segon cas és prioritari».
Sobre els propietaris que estarien posant lloguers abusius, que el cap de Govern va assegurar que eren una minoria, però que existien i contra els quals s’havia d’actuar, Catalán va assegurar que entre els seus associats no han trobat cap cas. «Cap d’ells està actuant de forma abusiva, tots són socialment responsables i amb lloguers que estan d’acord amb la situació del mercat i la problemàtica que estem vivint», va valorar.
Des de l’ACU recorden que la tasca de control dels abusos correspon al Govern i no pas als privats. «Com que no hi ha cap reglament, no hi ha cap preu que sigui abusiu, perquè el mercat no està regulat i ningú ha definit quin preu és abusiu», va matisar Ferreira. A més, va afegir, «molts preus ja eren abusius fa temps, no només ara». El representant dels consumidors va recordar que van presentar una mesura que no s’ha posat en pràctica: una línia de crèdit per fer reformes als pisos a canvi de l’acotació dels preus del lloguer en un determinat període. «Tot va molt lent», va lamentar.
Un altre dels actors present a la comissió, el Fòrum Nacional de la Joventut, va expressar que «estem expectants» davant les mesures que està implementant el Govern, però «com a joves, sempre estem en una situació desfavorable, i per això cal abordar quin model de país es defensa», va demanar Joan Toribio.