Search
Close this search box.
Lídia López

«Podem contribuir a fer madurar l’ecosistema emprenedor del país»

Entrevista al mànager de Hive Five, Martí Batalla

El dia 9 d’agost es commemora el Dia Mundial del Coworking, que és el sistema de treball que implica la coexistència de diversos professionals en una mateixa instal·lació. Es tracta d’un model creixent arreu del món i també a Andorra per les facilitats que aporta especialment als emprenedors i treballadors per compte propi. Des de Hive Five, l’espai de coworking de l’Univers Bomosa, el seu mànager, Martí Batalla, explica les especificitats del servei i les oportunitats que genera.
 
–Avui se celebra el Dia Mundial del Coworking. Què posa en relleu aquesta jornada?
–És una jornada per visualitzar una modalitat de treball que remarca tot allò de bo que té compartir espai amb tota mena de perfils i dels avantatges, tant materials com professionals, que aquest fet comporta per a les persones que treballen en un espai de coworking: des d’una reducció de les despeses estructurals de la teva empresa, fins a trobar socis, proveïdors o clients entre els teus companys d’espai. També destaca que aquestes instal·lacions no són només una bona oportunitat per un millor rendiment professional, sinó que també són bons per la socialització de persones que engeguen el seu projecte de forma autònoma.

–Quines facilitats i oportunitats destaca que proporciona aquest sistema de treball?
–Per l’usuari suposa diversos avantatges, tant des del punt de vista material com professional i personal. En primer lloc, poder disposar d’un espai de treball a punt, sense haver de pensar en qüestions de logística habitual. Per entendre’ns, és un lloc que pot convertir-se en el teu punt de treball de manera immediata si el que vols és no perdre ni un minut per començar. Un dels altres avantatges materials és el preu: al ser compartit, et permet accedir a uns espais i serveis molt professionals, i en el nostre cas en una ubicació molt cèntrica, per un preu molt competitiu. És a dir, amb una despesa estructural molt petita en comparació amb el format clàssic. 

Pel que fa als avantatges intangibles, el principal és el fet de treballar envoltat d’altres persones emprenedores que, en un moment donat, poden ser importants per fer avançar el teu projecte. A Hive Five hi ha coworkers que han fet relacions professionals molt profitoses i també personals. Formar part d’una comunitat és un dels avantatges més interessants, personalment i professional, de treballar en un espai coworking.

–De fet, és un sector que arreu del món ha anat a l’alça, oi?
–En un món global i en un planeta en crisi climàtica, estem obligats a repensar-ho tot, també la nostra forma de treballar. Els espais de coworking, i nosaltres a això li donem molta importància, contribueixen a la sostenibilitat perquè es basen en la mentalitat de compartir espais i recursos i en el concepte de «pagar per utilitzar», amb la vocació que un edifici d’oficines doni servei a molta gent i no només a una sola empresa. Aquest element forma part dels valors que inspiren l’Univers Bomosa: la sostenibilitat, així com de retruc, l’aposta pel talent a Andorra.

–En el cas del Principat, quines oportunitats de creixement creu que té el sector?
–El sector ha crescut de manera important al nostre país en molt poc temps, i això vol dir que era una necessitat. Però com tot el que creix ràpid, és bo parar un moment i revisar que els passos estiguin ben fets. Ens preocupa que hi hagi espais que es fan dir coworkings i, no només siguin un simple però legítim exercici de lloguer de taules i cadires, sinó que a més poguessin donar serveis d’oficina virtual, que és quelcom que la legislació no contempla en aquest moment. Cal estar atents. 

Dit això, estem contents de comprovar diàriament que a Andorra hi ha talent autòcton i també talent que arriba. Els espais de coworking són un punt de trobada fantàstic per aquests talents. Més enllà de la creació de la nostra petita comunitat,  estem molt convençuts que podem contribuir a fer madurar l’ecosistema emprenedor del país, en un context de diversificació que el Principat vol i necessita. 

–Com a responsable de Hive Five, pot compartir quina és la concepció del seu servei?
–En primer lloc, ser útils als nostres clients facilitant-los al màxim les eines per treballar i fer progressar els seus projectes: des del punt de treball, fins a ajudar-los en qüestions de formació o fins i tot finançament. Per altra banda, una de les obsessions que tenim l’equip que gestionem Hive Five, és l’establiment de xarxa de relacions i creació de comunitat entre els usuaris del coworking.

–Aviat celebraran el segon aniversari. Quina pensa que ha estat l’evolució d’aquest espai?
–Vam obrir l’any 2020, justament enmig de la pandèmia de la covid. Així que us podeu imaginar com n’estàvem de preocupats que, en un moment de minimització de les interaccions socials, un projecte com el nostre d’espai compartit, no funcionés. Però lluny d’això, vam veure que la pandèmia va fer que tothom es replantegés coses del seu projecte professional: empreses molt consolidades que amb el teletreball es qüestionaven si calia mantenir unes oficines tan grans; autònoms que volien deixar de treballar a casa perquè necessitaven més interacció social; professionals que treballen a casa però necessiten un sala de reunions de forma puntual; persones de fora que van veure en Andorra un país segur on traslladar-s’hi a viure i a treballar… Avui, malgrat la pandèmia, som on volíem ser: un espai de coworking de referència al país amb tota mena de perfils professionals i amb una comunitat d’emprenedoria que creix i es consolida. Volem refermar aquests objectius. 

–Així, quin volum de professionals i empreses han fet de Hive Five el seu domicili?
–La flexibilitat que ofereix un espai de coworking com Hive Five, amb opcions d’estada llarga i també de llogar taules de treball per dies o setmanes, fa que hi hagi moviments d’entrada i sortida de forma constant. Avui en dia tenim al voltant d’un centenar d’usuaris a l’espai i una trentena d’empreses domiciliades. 

–Aquesta coincidència de diferents perfils laborals ha culminat en noves oportunitats de negoci?
–Sí. Una de les nostres tasques és connectar coworkers, si ho desitgen, que sabem que poden tenir punts de coincidència o necessitats per fer créixer el seu projecte. Dins del mateix Hive Five s’han gestat relacions comercials i professionals d’èxit entre els seus usuaris. Aquest és el valor afegit d’un coworking que té la vocació de crear comunitat, perquè ser coworker és la manera de treballar acompanyat i buscant sempre la forma de sumar oportunitats amb els que tens al costat. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu