La secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, va afirmar durant uns tallers que va acollir la ludoteca de Santa Coloma, que Andorra «no està molt lluny» en matèria d’igualtat de gènere, ja que és un exemple en disposar de dones en llocs molt representatius de la política i el sector empresarial, o en el fet que la legislatura passada es va aconseguir la paritat al Consell General sense haver-hi cap llei que ho establís.
Amb tot, Fenoll va reconèixer que «sempre hi ha camí per recórrer» i creu que encara s’han de millorar les diferències salarials entre homes i dones i el rol que la dona té assignat com a cuidadora de la gent gran i dels fills. La secretària d’Estat va assegurar que l’aposta del Govern és treballar aquesta matèria des de la base, i és per això que ahir, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, es van dur a terme aquests tallers adreçats a infants de 6 a 12 anys per conscienciar-los de la necessitat que homes i dones assumeixin els mateixos rols.
L’objectiu era reubicar alguns dels rols que la societat té preestablerts per a nens i per a nenes, en la línia del lema d’enguany de les Nacions Unides, que porta per títol 50-50, un pas endavant per a la igualtat. Tot i que és difícil actuar en l’àmbit de l’empresa privada, Fenoll va afirmar que des de l’administració s’ha de predicar amb l’exemple, i anar educant des de la base per tal que aquesta igualtat sigui una realitat.
Actes al Consell General/ El Consell General es va afegit als actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora amb un espectacle que es va centrar en les reivindicacions de les dones a través de la història. L’actuació va anar a càrrec de la companyia de teatre And-danda-ra i de l’Andorra Gospel Cor, que van posar veu i música a la jornada i van escenificar les reclamacions històriques de les dones. L’acte va començar amb un parlament del síndic general, Vicenç Mateu, que va recordar l’alta representació femenina en el Consell General de la passada legislatura. A l’acte hi van assistir, entre altres, els ministres de Salut, Carles Álvarez Marfany; el d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot; la de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó i la de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, a més de la subsíndica, Mònica Bonell i diferents consellers generals.
Per part seva, a Escaldes-Engordany es van programar dues xerrades a la biblioteca comunal amb el títol Dones que escriuen, dones que llegeixen, que va respondre a una reflexió breu i distesa sobre les dones i la seva relació amb les lletres. La part de dones que escriuen va anar a càrrec de Carles Sánchez , que va fer una reflexió sobre l’acte d’escriure amb la mà d’una dona a partir de la trobada d’Isabelle Sandy amb Colette. L’altra part, la de dones que llegeixen la va vehicular Aurora Baena, que va fer un apunt sobre el tema iconogràfic de les dones lectores a la història de l’art. A més, el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) va acollir una acció artística, obra de Sara Valls.
Finalment, Liberals d’Andorra, que dilluns es va adherir a la campanya de les Nacions Unides #Heforshe amb l’objectiu de potenciar la igualtat de gènere, va sortir al carrer per aconseguir gent que doni suport a la campanya. A més, van aprofitar les trobades que van mantenir en diferents punts estratègics, com la plaça Coprínceps o la cruïlla del carrer de la Unió amb Carlemany, per realitzar enquestes sobre si encara hi ha desigualtat a Andorra i quins programes d’ajuda i mesures de suport a la dona coneixen.
La representació liberal va aconseguir 51 noves adhesions de residents andorrans a la campanya de #HeforShe, i, a més, tot i que no comptabilitzava, van aconseguir els suports de turistes francesos i espanyols. El treball de camp de Liberals d’Andorra, i de la seva secció jove, va quedar palès amb la realització de 47 enquestes durant tota la jornada.